"Ramazan öğretmen görev şehididir" | Güney Gazetesi Mersin

"Ramazan öğretmen görev şehididir"

Okulda gerçekleşen patlamada yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybeden kimya öğretmeni Ramazan Şahin için açıklama yapan Eğitim-Sen Mersin Şube Yürütme Kurulu, “Ramazan öğretmen görev şehididir” dedi.




ESRA YAĞMUR

 

Eğitim-Sen Mersin Şube Yürütme Kurulu, Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nin dezenfektan üretim atölyesinde meydana gelen patlamada ağır yaralanan ve tedavi gördüğü hastanede yaşam mücadelesini kaybeden kimya öğretmeni Ramazan Şahin'in görev şehidi olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Konuyla ilgili Eğitim-Sen Şube binasında düzenlen basın toplantısında konuşan Şube Başkanı Mahmut Sümbül, 4 Temmuz'da meydana gelen patlamada okulun dezenfektan atölyesinde görevli olan Ramazan Şahin, Hasan Satırlı ve Çetin Taştan  adlı öğretmenlerin yaralandığını, ağır yaralanan Ramazan Şahin'in tedavi gördüğü hastanede 10 Temmuz'da hayatını kaybettiğini anımsattı.

Mersin Valisi Ali İhsan Su’nun Nisan ayında Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’ni ziyaret ederek dezenfektan atölyesinde görevli öğretmenlerden üretim hakkında bilgi aldığını anlatan Sümbül, Valiliğin verdiği bilgilere göre günlük 5 ton dezenfektan üretildiğini söyledi.

Daha önce okulların imalathane olmadığını dile getirdiklerini belirten başkan Sümbül, “Meslek liselerinin işletme değil okul olduğunun unutulmaması gerekir dedik.Maske ve dezenfektan üretimi meslek liselerinde öğretmen ve öğrencilere iş güvenliği yetersiz koşullarda  yaptırılmamalı dedik. Okulları fabrika, öğretmen ve öğrencileri işçi olarak gören zihniyeti kabul etmiyoruz dedik" diye konuştu.

 

"ÖNLEM ALMAYANLAR SUÇA ORTAKLAR"

 

Meslek liselerinin üretim atölyelerinde önlem alınmamasının suça ortaklık olduğunu kaydeden başkan Sümbül, "Kaza” diyerek patlamanın üzerinin örtülmesine asla izin vermeyeceklerini ifade etti.  Sümbül, şunları söyledi: "Arkadaşımızın ölümünden sorumlu olan tüm kurum ve kişiler hesap vermelidir. Bir daha bu tür acı kayıpların yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu acı tablonun nedeni gerekli önlemleri almayan, okulları ticarileştiren, eğitimcileri açlığa mahkum eden maaşlarla çalıştıran, geçinebilmek için ek iş yapmak zorunda bırakan eğitim politikası ve bu politikaları uygulayanlardır. Meslektaşımız, arkadaşımız Ramazan Şahin' i kaybetmemize neden olan bu anlayışı reddediyoruz. Meslek liseleri işletme, öğretmen arkadaşlarımız ve öğrencilerimiz çalışan değildir. Yaşadığımız acının birincil sorumlusu meslek liselerine yönelik piyasacı yaklaşımını ısrarla sürdürenlerdir.  MEB; meslek liselerini işletme olarak gören eğitim politikalarına son vermeli, Mersin Atatürk MTAL' nde ve tüm meslek liselerinde fabrika gibi çalışma, çalıştırma uygulamaları sonlandırılmalı;   patlamanın gerçekleştiği atölyede iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı açığa çıkarılmalı, üretim yapılmasına izin veren tüm sorumlularla ilgili ihmal kusuru olup olmadığına dair incelme başlatılmalıdır" şeklinde konuştu.

 

"GÖREV ŞEHİDİ OLARAK DEĞERLENDİRİLSİN"

 

Okullar tatil olmasına rağmen salgınla mücadele sırasında görevi başında meydana gelen patlamada ağır yaralanarak hayatını kaybeden Ramazan Şahin'in görev şehidi olarak değerlendirilmesini talep eden başkan Sümbül, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Ülkenin ve çocukların geleceği için mücadele yaparken  hayatını kaybeden yoldaşımızın ‘Görev Şehidi’ olarak değerlendirilmesi ve 2330 Sayılı Nakdi Tanzimat ve Aylık Bağlanması Kanunu  kapsamında haklarının tanınmasıyla geride bıraktığı yakınlarının mağduriyeti bir nebze de olsa azaltılmış olacaktır. 'Üyemiz Ramazan Şahin’in ölümüne, meslektaşımız Hasan Satırlı’nın da yaralanmasına neden olan bu olayın takipçisi olacağımızın ve patlamanın bütün yönleri ile aydınlatılması, sorumluluğu olanların açığa çıkarılması için mücadelemizi sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz"