Amerika’daki akademisyenliği bıraktı, Türkiye’de el işi ve tarım ürünü satıyor | Güney Gazetesi Mersin

Amerika’daki akademisyenliği bıraktı, Türkiye’de el işi ve tarım ürünü satıyor

Amerika’da 16 yıl boyunca akademide çalışan Defne Bilir, Türkiye’ye kesin dönüş yaptı, Türk üniversitelerinde umduğunu bulamayınca da kadın emeğini, Anadolu’ya özgü el yapımı ürünleri değerlendirebileceği bir işe girdi. Defne Bilir, önce Denizli’nin Buldan ilçesinde yapılan peştamalleri Amerika ve Avrupa pazarına gönderdi, sonra kadınlarla birlikte maske üretmeye başladı. Bilir, şimdilerde doğup büyüdüğü Gülnar’ın kişniş üzümünden sebzeli un tarhanasına kadar bilinen bilinmeyen lezzetlerini Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaya hazırlanıyor.

Amerika’daki akademisyenliği bıraktı, Türkiye’de el işi ve tarım ürünü satıyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Amerika Birleşik Devletleri’nde, Florida State Üniversitesi’nde Arap sineması ve Ortadoğu kültürü üzerine doktora yapan, aynı üniversitede bu konuda ilk dersleri veren Defne Bilir, 16 yıllık Amerika serüveninin ardından yurda döndü ve kendini bambaşka bir sektörün içinde buldu. Türkiye’de üniversitelerin iletişim fakültelerinde umduğunu bulamayan Defne Bilir, tarım ürünleri ve el yapımı ürünleri yurtdışına gönderebileceği bir şirket kurdu.

İnternet üzerinden satışları yaklaşık 1 yıldır sürdüren ve ürün çeşitliliğini her geçen gün artıran Defne Bilir, Yenişehir Belediyesi ile Yenişehir Kent Konseyi’nin kurduğu Pazar Ötesi Kadın Üretici Pazarı’nda bu ayın girişimcisi olarak yer aldı.

 

16 YIL SONRA YURDA DÖNDÜ

Çalışmalarıyla ilgili olarak Güney’e değerlendirmelerde bulunan Defne Bilir, “Amerika’da 16 yıl yaşadım, doktoramı tamamladım. Florida State Üniversitesi’nde doktoramı yaptıktan sonra Arap sineması üzerine, Ortadoğu sineması ve kültürü üzerine dersler kurdum ve anlattım.  16 yılın ardından Türkiye’ye döndüm. Akademi olmayınca bu işe yoğunlaştım” dedi.

 

‘YEREL PAZARI’ VE ‘GÜLNAR HASADI’ MARKALARINI ALDIK

Şirket kuruluşunu geçen yıl yaptıklarını, bu yıl da ‘Yerel Pazarı’ ve ‘Gülnar hasadı’ markalarını aldıklarını anlatan Defne Bilir, “Gülnar benim doğduğum büyüdüğüm bir yer. Tarıma önem veren bir ilçe. Ama kıyıda kaldığı için merkezle çok iletişimi yok. Gülnar’ın çok özel, çok değerli ürünleri var. Kadın üreticileri var, erkek üreticileri var. Onların ürünlerini merkeze ve Türkiye’ye taşımaya karar verdik. Bu nedenle gıda için Gülnar hasadı markamızı aldık. Yerel pazarı markası ise bizim tüketiciyle buluşma noktamız. Bu marka üzerinden hem tekstil ürünlerini hem gıda ürünlerini sunacağız” diye konuştu.

 

‘GÜLNAR’IN ÜRÜNLERİNİ MERSİN BİLE TANIMIYOR’

Gıdada özellikle kuru gıda üzerine çalıştıklarını ifade eden Defne Bilir, “Bunun yanı sıra reçel, bal, pekmez çeşitleri var. Gülnar’ın Yaprağı önemlidir, kişniş üzümleri önemlidir. Bunlar şu an internet ve watsap üzerinden satılıyor.  Gülnar’a özgü sebzeli un tarhanası var. Kadınların emeğiyle çıkmış ürünler. Kadınlar bunu pazarda satıyor ama Türkiye bunu tanımıyor. Mersin bile tanımıyor. Biz bunları tanıtmak istiyoruz. Özellikle ev kadınlarının, küçük üreticilerin yaptığı ürünleri değerlendirmek, tanıtmak istiyoruz” dedi.

 

‘AMERİKA PAZARINA PEŞTAMAL GÖNDERİYORUZ’

Tekstil alanındaki çalışmalara, Denizli’nin Buldan ilçesinde peştamal üretimiyle başladıklarını anlatan Defne Bilir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Peştamalin anavatanı Anadolu, burada üretiliyor ama biz pek kullanmıyoruz. Avrupa, Asya ve Amerika pazarı peştamal talep ediyor. Bu talebe karşılık verdik ve kendi ürünümüzü neden Türkiye’de tanıtmayalım dedik. Pandemi dolayısıyla bez maske üretimine başladık. Bunun için de siparişler almaya başladık yurtdışından. 1 ay Ar-Ge çalışması yaptık. 2 katlı maskeler yaptık ama dileyen üçüncü kat olarak filtre de eklenebiliyor. 6 ayrı bedende yaptık lastik sıkmasına karşı. Ayrıca lastiği kendileri ayarlayabilecekleri şekilde yaptık. Maskeye rağbet başladı. Tek kullanımlıklar terlettiği için bunlar tercih ediliyor.”

 

‘KADIN VARSA ÜRETİM ÜST NOKTADIR’

Girişimci Defne Bilir’e çalışmalarında Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Mersin Şubesi de destek veriyor. Derneğin şube başkanı Hülya Aslan, “Köy Enstitüleri iş içinde iş eğitimi ilkesini benimser. Üretim odaklıdır. Dünyanın neresinde bir okul bu kadar kısa sürede bir ülkenin yüzünü değiştirsin. Köy enstitüleri bunu yaptı. Kadının üretime katılmasının, köyden kalkınmanın ne olduğunu köy enstitüleri yaşayarak öğretti. Eğitime ve üretime katılan kadının, kendi ayakları üzerinde duran kadının, kadına yönelik şiddetin karşısında durabileceğini bildiğimiz için kadın üretimini çok önemli buluyoruz. Elbette evrensel üretimden yanayız ama kadının bunun merkezinde olması gerektiğini her şekilde söylüyoruz. Kadın varsa üretim üst noktadadır diyoruz. Kadın girişimcileri destekleyen bu program geliştirildi. Biz de bu ay Defne Bilir ile bu çalışmada yer aldık” ifadelerini kullandı.