Artık resmen kaçak! | Güney Gazetesi Mersin

Artık resmen kaçak!

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü mahkeme kararına dayanarak tüm ruhsatları iptal etti.

Artık resmen kaçak!


Ulaştırma Bakanlığı tarafından yat limanı olarak yapılan ancak daha sonra AVM’ye dönüşen Mersin Marina’da, öngörülen yapı yoğunluğu ve yüksekliğin üzerine çıkılması üzerine konu yargıya taşınmış, Mersin 2. İdare Mahkemesi 13 Ocak 2020 tarihinde inşaat alanı fazlalığının kanunla aykırı olduğuna hükmetmişti.

Mersin Marina’da ruhsat işlemlerini yürüten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, mahkeme kararını dikkate alarak marinadaki işyerlerinin yapı ruhsatlarını, yapı kullanma izin belgelerini ve işyeri ruhsatlarını iptal ettiğini 16 Eylül 2020 tarihli yazıyla duyurdu.

Mersin Marina, AVM olarak yapılaşmaya ve işletmeye açıldığı günden bugüne kadar Yenişehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi sürecin dışında tutuldu, ruhsat işlemleri bakanlıklar ya da il müdürlükleri düzeyinde yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün kararıyla marinadaki yapılar ve işyerleri kaçak duruma düştü. Ancak ruhsat veren kurumlar belediyeler olmadığı için mühürleme ve yıkım işlemlerinde belediyeler yetkili olmayacak.

 

‘EMLAK VERGİSİ BİLE VERMİYORLAR’

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Tüm ruhsat süreçleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütüldü. Yenişehir Belediyesi hiçbir dönemde sürecin içinde olmadı. Adeta orayı Mersin’in içinde özerk bölge gibi düşünüyorlar. Biz oradan emlak vergisi istedik. Emlak vergisi de bugüne kadar bir lira ödememişler. Şehirdeki bakkal emlak vergisi öder, gecekondusu olan emlak vergisi öder ama oradaki dükkanlar bugüne kadar emlak vergisi ödememiş. Biz bu vergi tahsilatıyla ilgili işlemleri başlattık. Geriye dönük ödeme istedik. Dava açtılar idari mahkemede. Toplumun her kesimince ödenen emlak vergisinin, tabela ve reklam vergisinin burada da ödenmesi gerekir. Sonradan yapılan inşaatlarla ilgili vatandaş dava açtı ve bunlara yıkım kararı çıktı. Bununla ilgili iş ve işlemleri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü kendisinin yürüteceğini bize bildirdi. Olması gereken buranın ruhsat sorunun çözülmesi ve işyerlerinin, işyeri açma ruhsatlarını Yenişehir Belediyesi’nden almasıdır.” (Haber Merkezi)