Mersin’in arkeoloji serüveni | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’in arkeoloji serüveni

Mersin Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Songül Ulutaş’ın “Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeoloji ve Mersin adlı kitabı Bilgin Kültür Sanat Yayınları etiketi ve Mersin Deniz Ticaret Odası’nın desteği ile basıldı.

Mersin’in arkeoloji serüveni


Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Songül Ulutaş’ın ‘Osmanlı İmparatorluğu’nda Arkeoloji ve Mersin’ adlı eserinin basımını üstlendi. 

Bilgin Kültür Sanat Yayınları’ndan çıkan kitapta, 19. ve 20. yüzyıllarda bölgeye gelen Batılı gezgin ve araştırmacıların Doğu Akdeniz kıyılarının sahip olduğu maddi kültüre ilgilerinin asıl nedenini sorgulayarak, Osmanlı hükümetinin bu duruma yaklaşımını ve Osmanlı’da kazı çalışmalarının kurumsallaşmasını konu ediyor.

Yayınlanan kitaba ilişkin bilgi veren Yazar Songül Ulutaş, Mersin’in tarihinin, şimdiye kadar çok çeşitli konular çerçevesinde ele alındığını ancak, kentlerin geçmişinin sadece tarihsel süreç içerisindeki gelişim ile değil aynı zamanda kentin maddi kültürü ile birlikte de değerlendirilmesi gereken bir alan olduğunu söyledi.

 

‘MERSİN HALKI ARKEOLOJİ İLE NASIL TANIŞTI?’

Ulutaş “Amacımız zengin kültürel geçmişe sahip Mersin’in tarihini yazarken söz konusu kentin henüz yazılmamış farklı bir yönünü ortaya çıkararak okuyucularla paylaşmaktır. Pek çok çalışmada Mersin’in ve Doğu Akdeniz’in arkeolojik değerleri ortaya konularak Anadolu’nun ve bölgenin uygarlık geçmişine vurgu yapılmıştır. Fakat Mersin’in Osmanlı Dönemi arkeoloji tarihine ilişkin daha önce herhangi bir çalışma literatürde mevcut değildir. Biz bu yolculukta aslında sadece yabancıların Osmanlı Dönemi Mersin’indeki arkeolojik alanlara ve eski eserlere ilgisine değil, aynı zamanda Mersin halkının da arkeolojiyle ilk kez nasıl buluştuğuna şahit olmaktayız” dedi.

 

‘MDTO İLE ÇALIŞMAKTAN DOLAYI GURURLUYUM’

Kitaba verilen destek için MDTO’ya teşekkür eden Ulutaş, “Bu kitap Mersin Tarihi çalışmalarının her daim arkasında duran MDTO’nun desteği ile yayınlanmıştır. Sektörel faaliyetleri ile birlikte kentin toplumsal ve kültürel hayatına da katkı sağlamayı sorumluluk olarak kabul etme bilincine sahip bir kurum olan MDTO ile birlikte çalışmaktan dolayı şanslı ve gururlu olduğumu belirtmek istiyorum. Başta Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu olmak üzere MDTO Yönetimine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

 

MDTO, 30. YILDA 30 AYRI KİTABI OKURLA BULUŞTURDU

Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise, yayınlanan kitabın insanlığın geçmişini araştıran iki ayrı bilim dalının; arkeoloji ve tarih alanlarının verilerine başvurularak oluşturulmuş değerli bir çalışmanın ürünü olduğunu belirtti.

Kitabın kentimize ve bölgemize ait tarihsel birikimimize önemli bir katkı sunacağını inandığını söyleyen Lokmanoğlu, MDTO’nun 30. hizmet yılında kent tarihini ve denizciliği konu alan 30 ayrı kitabı okurla buluşturmuş olmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi. Lokmanoğlu, “Bugünün ve geleceğin inşasında yerel tarihin ne denli önemli olduğunu bilen ve yerel tarihimiz konusundaki çalışmaların yetersizliğini önemli bir eksiklik olarak değerlendiren bir kurum olarak, yerel tarihimize ışık tutması açısından değerli bulduğumuz bu eseri de bölgemize kazandırmaktan; araştırmacılar ve kent tarihine meraklı okurlarla buluşturmaktan mutluluk duyuyoruz. Dr. Songül Ulutaş başta olmak üzere esere katkı sunanlara teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)