“Ekmek zammına karşı önleminiz var mı?” | Güney Gazetesi Mersin

“Ekmek zammına karşı önleminiz var mı?”

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlması istemiyle verdiği soru önergesinde buğday başta olmak üzere hububat fiyatlarındaki artışı ve bunun un fiyatlarına etkisini gündeme getirdi.

“Ekmek zammına karşı önleminiz var mı?”


Turan önergesinde, “Hükümet, ekmeklik buğday taban fiyatını 1.650 lira açıklarken, ekmeklik buğdayın tonu 2.400 liraya kadar çıktı. Buğday fiyatlarının sürekli artmasının un fiyatlarını, un fiyatlarının artmasının da ekmek fiyatlarını arttıracağı öngörülebilir. Böylece geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin hasat zamanı ithalat yapılmayacağına ilişkin sözlerine rağmen ithalat kozu yeniden kullanılmış oldu. Ardından Bakanın fiyatların yükselmesi durumunda piyasaya müdahale edileceğine ilişkin sözleri de gözleri TMO’ya çevirdi. Ancak TMO geçen süreye rağmen piyasalara herhangi bir müdahalede bulunmadı” dedi.

Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Hasat zamanı ithalata neden başvurulmuştur? İthalat bir tercih mi, yoksa bir zorunluluk mu olmuştur? İthalatın iyi bir fiyat ayarlama enstrümanı olduğunu düşünüyor musunuz? İthalatçı politikaların uzun dönemde üretimi baskılayıcı, üreticiyi üretimden uzaklaştırıcı etkisi olacağını bunun da fiyatların artmasına sebep olacağını düşünüyor musunuz? Böyle bir duruma ilişkin önlemleriniz nelerdir? TMO’nun elinde ne kadar hububat stoğu bulunmaktadır? Bu yılki hububat rekoltesi ne olmuştur? TMO’nun piyasaya regülasyon amacıyla girememesinin sebebi, depolarda yeterli ürünün olmaması mıdır?  Ekmeklik buğdayın taban fiyatı ton başına 1650 lira belirlenmiş iken bunun 2400 liraya çıkma sebebi nedir?  Bakanın spekülatif amaçlı alım yaparak fiyatların yükselmesine neden olduğunu iddia ettiği doktor, avukat ve eczacılara karşı bir önleminiz bulunmakta mıdır? Meydana gelecek ekmek zamları için bir önleminiz mevcut mudur?” (Haber Merkezi)