“Kimsesizlerin kimsesi cumhuriyet” | Güney Gazetesi Mersin

“Kimsesizlerin kimsesi cumhuriyet”

“Kimsesizlerin kimsesi cumhuriyet”


ABİDİN YAĞMUR

 

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin İl Başkanlığı Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla alternatif tören düzenledi ve Atatürk anıtına çelenk sundu. Alternatif kutlama törenine Mersin milletvekilleri Ali Mahir Başarır ve Alpay Antmen, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan da katıldı.

CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, “Cumhuriyet, bizim Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığımız en büyük emanettir. Cumhuriyet denilince biz, kurtuluş savaşından başlayıp, bugünlere uzanan büyük bir özgürlük ve çağdaşlık yürüyüşünün devam ettiğini anlıyoruz. Bugün bu yürüyüşü durdurmak, engellemek isteyenler var. Cumhuriyeti ve demokrasiyi hiçe sayıyor, kendi iradelerini milletin iradeleri üzerinde görüyorlar. Hukuk devleti, laikliği, sosyal adaleti yok etmek için uğraşıyorlar. Ama ne yaparlarsa yapsınlar tarihin akışını engelleyemezler. Anadolu’nun fikri hür, vicdanı hür yurttaşları Cumhuriyete sahip çıkmaya devam edecekler’” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Efendiler yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz” sözünün yarın kelimesinin en anlamlı hali olduğunu belirtti.

Seçer, Cumhuriyetin laik bir cumhuriyet olduğunu, cumhuriyet tüm insanları birleştiren bir umut olduğunu ifade etti. Cumhuriyetin kimsesizlerin kimsesi olduğunu vurgulayan Seçer, konuşmasında şunları belirtti: “Ne mutlu ki laik bir Cumhuriyette, doğudan batıya, kuzeyden güneye her ev kucaklaştı. İkinci yüzyılda Cumhuriyetimizin çok daha zenginleştireceğiz. Elbette ki Türkiye’nin siyasi tarihinden, Türkiye’nin toplumsal tarihinden çıkardığımız dersler var. Bunlar bizim her zaman aklımızda olacak ama onlara takılıp kalmayacağız. Hep yarınlara bakacağız. Şu anda Türkiye’de 82 milyonun umuduyuz.”

 

“CUMHURİYET KUTLAMALARI ENGELLENEMEZ”

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi Ali Mahir Başarır da mevcut iktidarın koronavirüs önlemleri çerçevesinde yapılacak olan kutlamaları engellemesini sert bir dille eleştirdi. Cumhuriyet’in eşitlik, çağdaşlık, demokrasi olduğunu belirten Başarır, “Bu güzel Cumhuriyeti bizlere armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde saygıyla eğiliyorum. Kurultaylar, kongreler, saray toplantıları ertelenebilir ama Cumhuriyet Bayramı asla ertelenemez, Cumhuriyet Bayramı saraylarda kutlanmaz, sokaklarda kutlanır. Fransa’ya karşı verilecek en güzel örnek Mersin’dir. 1918’ de bu toprakları işgal teşebbüsünde bulunduklarında Gözne’den, Anamur’dan, Tarsus’ tan Yenice’ye kadar insanları halkımız o Fransız askerlerini bir torbaya koyup memleketlerine gönderdi. Sen bununla gurur duyacaksın Sayın Cumhurbaşkanım. Tarihinle, Kurtuluş savaşınla, şehitlerimizle ve gazilerimizle gurur duyacaksın” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Alpay Antmen de Türkiye’yi çağın karanlık odaklarından kurtaracaklarını kaydetti.