Kapanan şirket sayısında artış | Güney Gazetesi Mersin

Kapanan şirket sayısında artış

Kapanan şirket sayısında artış


ESRA ŞAŞİ YAĞMUR

 

2020 yılının ilk 6 ayında Mersin’de kapanan şirket sayısı yüzde 47 oranında artarken kapanan ticaret ünvanlı işyeri sayısında yüzde 46 oranında azaldı.  Söz konusu dönemde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıt yaptıran işyeri ve şirket sayısı yüzde 20 arttı.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Aylık Göstergeler bülteninde yer alan verilere göre, Mersin’de kurulan şirket ve kooperatif sayısı 2020 Ocak-Temmuz döneminde yıllık yüzde 27’lik büyümeyle 1269’a yükseldi.

Söz konusu gelişmede Haziran ve Temmuz aylarındaki hızlı artış etkili oldu. Aynı dönemde kurulan ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yıllık yüzde 48; tasfiye halindeki şirketler yüzde 17 artış kaydetti.

Türkiye genelinde kurulan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 2,3'lük payla 7.sırada; ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,8'lik payla 12.sırada yer aldı. Aynı dönemde tasfiye halindeki şirket sayısı ile yüzde 2,0'lik payla 7.sırada yer aldı.

Söz konusu dönemde İl genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı yıllık yüzde 47’lik artış; ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yüzde 46’lık azalış kaydetti. Türkiye genelinde kapanan şirket ve kooperatif sayısı ile Mersin yüzde 1,9'luk payla 9.sırada; ticari unvanlı işyeri sayısı ile yüzde 1,0'lik payla 18.sırada yer aldı.

Mersin’de kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı yıllık yüzde 40’lık azalışla 150’ye geriledi. Aynı dönemde Türkiye genelinde kurulan yabancı sermayeli şirket sayısı ile Mersin; yüzde 2,9'luk payla 5.sırada yer aldı.

TOBB kayıtlarına göre; 2020 Ocak-Temmuz döneminde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na hem yeni kayıt yaptıran şirket ve kooperatif sayısı hem de ticaret unvanlı işyeri sayısı yıllık yüzde 20’lik artış kaydetti. Aynı dönemde kapanan şirket ve kooperatif sayısı yıllık yüzde 11’lik; ticaret unvanlı işyeri sayısı ise yüzde 6'lık azalış kaydetti. 2020 yılı Temmuz ayı sonu itibariyle 17.877’si faal olmak üzere MTSO’ya kayıtlı üye sayısı 25.340 olarak belirlendi.