Üniversite mezunu gençlerin son umudu polis olmak | Güney Gazetesi Mersin

Üniversite mezunu gençlerin son umudu polis olmak

Kendi branşlarında iş bulamayan ya da çok düşük ücretlerle çalıştırılmak istenen üniversite mezunu gençler, polislik sınavlarına yoğun ilgi gösteriyor. Her yıl binlerce üniversite mezununun başvurduğu polis okullarını kazanmak ise öyle sanıldığı kadar kolay değil.

Üniversite mezunu gençlerin son umudu polis olmak


ABİDİN YAĞMUR

 

Türkiye’de artan ekonomik sıkıntılar, işsizlik ve pandemi süreci üniversite mezunu gençlerin iş bulmasını gittikçe zorlaştırıyor. Güncel verilere göre Türkiye’de genç işsiz sayısı geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 425 bin kişi artarak 2 milyon 271 bin kişiye ulaştı.  Bu tablo nedeniyle üniversite mezunu gençler, kendi alanlarında iş bulamayınca polis olmayı tercih ediyor. Ancak polis okullarının sınavlarını kazanmak da o kadar kolay değil.

 

BESYO MEZUNU OLANLAR SPORDA DAHA AVANTAJLI

Polis olmak isteyen öğrenciler içerisinde ağırlıklı olarak Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu (BESYO) mezunları var. BESYO öğrencileri spora yatkınlıkları nedeniyle biraz daha avantajlı. Bunun yanı sıra edebiyat, işletme, tarih ve hatta mühendislik fakültelerinden mezun olan öğrenciler de polis okullarına girebilmek için çaba sarf ediyor.

Lisans mezunu öğrencilerin baraj puanı 60 veya üstü, önlisans mezunu öğrencilerin baraj puanı 65 puan veya üstü. Bu barajı aşan öğrenciler ilk olarak POMEM hazırlık merkezlerine kayıt yaparak fizik ve kondisyon antremanlarını tamamlayıp alım ilanlarını bekliyorlar. POMEM’i kazanmak isteyen öğrencilerin başarılı olabilmesi için farklı alanlarda başarı göstermeleri gerekiyor. Önem sırasına göre yüzde 50 sözlü mülakat, yüzde 25 spor mülakatı ve son olarak yüzde 25 KPSS puanında iyi bir derece alıp polisliği kazanabiliyorlar.

 

“YOĞUN BİR ÇALIŞMA GEREKTİRİYOR”

Çukurova Besyo Akademi’nin sahibi Muhsin Aydemir, çok farklı branşlardan mezun olup iş bulamayan ve daha sonra polis olmaya karar veren öğrencilerin zor durumda oldukları için son çare olarak polisliği denediklerini ve bunda da başarısız olurlarsa gençlerin askerde kalmayı ve orada çalışmayı düşündüklerini ifade etti.

Aydemir, “Türkiye’nin şu anki durumunda gençler mezun oldukları bölümden iş bulmaktan zorlanıp, haklı olarak aldıkları çok düşük maaşları beğenmeyip polislik ve subaylığa hazırlanmak istiyorlar. Burayı gençler ikinci bir yol olarak görüyor. Buraya gerçekten çocukluk hayali olarak polisliği görüp katılan öğrenci sayısı o kadar az ki. Bu şartlar altında arkadaşlarımız çok yoğun gayret gösterip çalışıyorlar. Umarım herkes bu zor şartlarda istedikleri hayatı kazanmada başarılı olur ve biz de bunun gerçeklemesi için öğrencilerimizle gece gündüz çalışıyoruz.”

 

“HAYALİM POLİSLİKTİ. ÜÇÜNCÜ KEZ DENİYORUM”

Türkiye’ de her branşta olduğu gibi polislik mesleğini kazanmakta diğer meslekleri kazanmak kadar zor. Bu zorlu süreçte öğrenciler ön sağlıkta, spor mülakatında veya sözlü mülakatta elenip tekrardan hazırlanmaya mecbur kalıyorlar.

Bu yıl 3’üncü kez hazırlanan İşletme Bölümü mezunu Ümran Kuşlan, polisliği kazanmanın gerçekten çok zor olduğunu ve gerçekten başarılı olmak isteyenlerin her bakımdan kendisini ona odaklaması gerektiğini belirtti. Polislikle ilgili olarak “Polis olmak her zaman hayalimdi fakat hayat şartlarından dolayı farklı bir bölüm okumak zorunda kaldım. İlk olarak 2017 yılında önlisans başvurusuyla polis olmayı denedim fakat kilodan dolayı kaybetmiştim. 2’nci kez hazırlandığımda lisans başvurusuyla katıldım fakat bu sefer de spor mülakatında elendim. Bu sene kendimi daha hazır hissediyorum ve hazırlanmaya çok daha erken başladım’’ diye konuştu.