‘Yaşam torbaya sığmaz’ | Güney Gazetesi Mersin

‘Yaşam torbaya sığmaz’

Mersin Nükleer Karşıtı Platform, önümüzdeki günlerde Mecliste görüşülmesi beklenen Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifinin çevre katliamını, kıyı ve orman yağmasını artıracağı uyarısında bulundu. Platform açıklamasında, “Bu kanun tasarısı halkı değil, şirketleri kolluyor” denildi.

‘Yaşam torbaya sığmaz’


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri Özgecan Aslan Barış Meydanı’nda bir araya gelerek, önümüzdeki günlerde TBMM gündemine sunulacak olan Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifinin geri çekilmesi çağrısında bulundu. Platform bileşenleri “Bu yasa böyle geçmez, yaşam hakkı torbaya sığmaz” yazılı pankart açtı.

Platform adına hazırlanan açıklamalarda bulunan Aycan Özkan, “Ne yazık ki gerek ülkemizde gerekse dünyada doğa katliamlarının, ekolojik yıkımın ve ulusal-uluslararası şirketlerce gerçekleştirilen talanın giderek arttığı bir dönemdeyiz. İktidar doğanın ranta dönüştürülmesinde pandemiyi adeta fırsata çevirmiş durumda. Doğayı ve yaşamı talan eden pek çok proje pandemi döneminde hız kazandı” dedi.

Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin’de de çevreye zarar verecek projeler için hazırlıklar yürütüldüğünü ifade eden Özkan, “Akkuyu Nükleer Santrali henüz yapım aşamasındayken, santral inşaatının ve inşaata malzeme tedarik eden çimento fabrikasının çevreye nasıl zarar verdiğine,  Rosatom ve taşeronlarının her gün başka bir hukuksuzluğuna tanık oluyoruz  Geçtiğimiz günlerde henüz ne amaçla yapıldığını öğrenemediğimiz, nükleer santral inşaatı civarında patlatılan dinamitlerin çevredeki araçlara, tarım alanlarına verdiği zararları biliyoruz. Şans eseri yararlananın olmadığı patlamanın halk sağlığına etkisini de maalesef zaman içerisinde göreceğiz, tıpkı inşaatın ve çimento fabrikasının neden olduğu tozların etkisini göreceğimiz gibi.  Rant projelerinden biri de Karaduvar’da yapılması planlanan polipropilen tesisidir. Üstüne kurulacak arazinin vasfı yönetmelik hiçe sayılarak Cumhurbaşkanı tarafından 1 gecede değiştirildi. Yerleşim yerine 100 metre yakın bir alanda böyle bir tesisin kurulması bir Beyrut yaratmakla eşdeğerdir. Tesiste yaşanacak olası bir patlama 26 ton TNT’nin patlaması ile aynıdır” ifadelerini kullandı.

 

 

‘EKOLOJİK YIKIM VE TALAN DAYATILIYOR’

 

 Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan açıklamasında şunları kaydetti:

“5 Ekim tarihinde doğa talanının önünü vahşilik derecesinde açacak bir torba yasa teklifi AKP’li milletvekilleri tarafından meclis gündemine sunuldu. TBMM’nin ilgili Komisyonu’nda onaylanan ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeye açılacak, “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi” ile ekonomik büyüme adı altında ekolojik yıkım ve talan dayatılıyor. Birçok kanunda değişiklik öngören bu Torba Kanun Teklifi, havayı, suyu, toprağı, ormanları, gıdayı, yaban hayatını, tarım ve yaşam alanlarını sömürerek yok eden bir avuç maden ve enerji şirketine yeni imtiyazlar ve teşvikler sağlarken, tüm canlıların yaşam hakkına yönelik saldırıları, şu anki yağma düzenini ve denetimsizliği dahi fersah fersah aşacak bir düzeye getirmeyi hedefliyor.”

 

 

RANTÇI ŞİRKETLERİN ÇIKARINI DÜŞÜNÜYOR”

 

 

“Esasen, bu yasa teklifi, teklifi sunan milletvekillerinin de çok rahat ve açık bir şekilde belirttiği gibi, sadece özel sektör kurumlarının faaliyetlerini daha hızlı, kolay ve denetimlere takılmadan yapabilmelerini sağlamak amacını taşımaktadır. Kurulması planlanan Çevre Ajansı Çevre ve Şehircilik Bakanlığını doğrudan muhattap olmaktan çıkararak adeta devlet ile halkın arasına set çekmeyi ve bu yolla ÇED Yönetmeliği kapsamında değerlendirilecek bir çok faaliyeti, yönetmelik etrafından dolaşarak sermayenin işini kolaylaştırmayı amaçlamaktadır. AKP halkın sağlığı ve doğanın yararını değil, her zamanki gibi rantçı şirketlerin çıkarlarını düşünmektedir. İktidarı uyarıyoruz! Bu yasa teklifi ile eko sistemin yıkımı ağırlaşacaktır. Halkımız çok daha ağır zararlara uğrayacaktır. Doğa katliamının, ekolojik felaketlerin, biyoçeşitlilik kaybının, iklim krizinin ve sömürünün önüne geçmek için Torba Yasayı geri çekin!”

 

 “AÇIK ŞEKİLDE ANAYASAYI ÇİĞNİYOR”

 

 “Anayasanın 56. maddesinde belirtilen ‘herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ ilkesi ve benzer kanun maddelerini etrafından dolanarak aşmaya çalışan bu kanun teklifi açık şekilde anayasayı da çiğnemektedir. Şirketler temelli ele alınmış bu teklif açık şekilde halkı değil şirketleri kollamaktadır.”