Hazır mısın Mersin? | Güney Gazetesi Mersin

Hazır mısın Mersin?

İzmir’de meydana gelen deprem ‘şehirlerimiz depreme ne kadar hazır’ sorusunu bir kez daha gündeme getirdi. Yapı stokunun oldukça yoğun ve eski olduğu Mersin’de de bu soru gündemde.

Hazır mısın Mersin?


ABİDİN YAĞMUR

 

M.S. 527 yılında meydana gelen büyük bir deprem bugünkü Mezitli sınırları içinde bulunan Soli Pompeipolis kentini yıkmıştı. Tarihi kayıtlarda sonraki yıllarda büyük bir deprem yok ancak Mersin’in aktif fay hatlarının arasında olduğu bilim insanlarınca dile getiriliyor.

 

PROF. DR. SELİM İNAN DEFALARCA UYARDI

Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim İnan,  Mersin’in depremselliği konusunda sürekli uyarılarda bulunan bir bilim insanı. İnan 1 yıl önce de Mersin için önemli uyarılarda bulunmuştu.  Antakya ve Adana yakın yöresi ile Akdeniz’de meydana gelebilecek 6.5’ten büyük bir depremin, Erdemli-Mersin-Tarsus arasında büyük hasarlara neden olabileceğini söyleyen İnan, bu bölgelerde bir an önce yeni bir imar planı hazırlanması, çok katlı bina yapımından vazgeçilmesi, eski binaların depreme dayanıklı hale getirilmesi ve acilen afet master planları hazırlanması için çalışmalara başlanmasının zorunlu olduğu uyarısında bulunmuştu. Ancak aradan geçen 1 yılda bu konu hiçbir belediye meclisinin gündemine gelmedi.

 

ETRAFI FAYLARLA ÇEVRİLİ

Prof. Dr. Selim İnan’ın makalelerinde yer alan bilgilere göre Mersin ve yakın yöresini etkileyebilecek önemli faylardan birisi güneyde Lut Gölü ile kuzeyde Kahramanmaraş arasında yaklaşık bin kilometre uzunluğa sahip Ölü Deniz Fay Sistemi.   İnan, “Bu bölgede oluşabilecek 7 ve üzerinde büyüklüğe sahip bir depremde Mersin ilinin doğu bölümünün etkilenme olasılığı oldukça yüksektir” diyor.

Prof. Dr. İnan’a göre Mersin ve yakın yöresini etkileyebilecek diğer önemli fay sistemleri ise şunlar: Ecemiş Fayı; kuzeyde yer alan ve Ecemiş Fayının batıya devamını oluşturan Namrun Fayı ile Mut Fayı; güneyde yer alan Ovacık Fayı; Silifke ile Mersin kıyı şeridi ile Namrun Fayı.

 

1)Mersin’de özellikle sahil dolgu kesimindeki eski bina stoku depreme dayanıklı mı?

2)Belediyelerin eski ve yeni binalardaki, inşaat aşamalarındaki denetimi yeterli mi?

3)Belediyelerin elinde riskli binalar, riskli bölgeler haritası var mı?

4)Akaryakıt dolum tesisleri, kimyasal fabrikalar ve kurulması düşünülen polipropilen tesisi zeminden projesine kadar depreme hazırlıklı mı?

5)Olası bir depremde kullanılacak kaç adet toplanma alanı var? Toplanma alanları nereler?