“Borçlar yüzünden çiftçi üretimi bırakıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Borçlar yüzünden çiftçi üretimi bırakıyor”

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde çiftçi borçlarını gündem getirdi.

“Borçlar yüzünden çiftçi üretimi bırakıyor”


Turan önergesinde, “Çiftçi borçları tarımsal üretimin önündeki en önemli engellerden birisidir. 2002 yılında 1 milyar lira olan çiftçi borçları geçen 18 yılda ışık hızıyla artmış, Toplamda 130 milyar lirayı bulmuştur. Bu bakımdan çiftçi borçları, özellikle küçük ve orta ölçekli tarımsal üretim yapan çiftçileri üretimi bırakmaya zorlamaktadır. Kamu, özel bankalar ve tarım krediye ödeyemedikleri borçları sebebiyle çiftçilerin toprağı, traktörleri ve diğer araçları haczedilmektedir. Bu durumda üretim araçları elinden alınan çiftçilerin üretim yapabilmesi, üretim yapamadıkları için de borçlarını ödeyebilmeleri mümkün olmamaktadır” ifadelerini kullandı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş’un açıkladığı kanun teklifine göre, gelir vergisi, kurumlar vergisi, KDV, motorlu taşıtlar vergisi, özel tüketim vergisi, tüm idari para cezaları, KYK borçları, hazine alacaklarının yapılandırma kapsamına alınacağını kaydeden Turan, “Muş, yaklaşık 500 milyar liralık büyüklüğe sahip bir vergi yapılandırması olacağını bildirmiştir. Bu durum, pakette çiftçi borçlarının da yer alacağına yönelik beklentileri güçlendirmiş ama süreç borçlular açısından hayal kırıklığına dönüşmüştür” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

“Çiftçi borçlarına kanun teklifinde yer verilmemesinin sebebi nedir? Bakanlığınızın çiftçi borçlarına ilişkin bir çalışması var mıdır? Her yıl çok sayıda çiftçinin üretim sürecinin dışına çıkmasına neden olan devasa borç yükünün, haczedilmiş üretim araçlarının toplamda ülke tarımına olumsuz etkiler yaptığını düşünmekte misiniz?” (Haber Merkezi)