Apartman yöneticilerini göreve çağırdı! | Güney Gazetesi Mersin

Apartman yöneticilerini göreve çağırdı!

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, TOKİ’nin Turgut Reis, Barış ve Bahçe mahallelerinde yapacağı kentsel dönüşüm projesinin devleti 100 milyon lira civarında zarara uğratacağını iddia etti. Gültak, “Sırf burada bir örnek ortaya çıksın diye 100 milyonluk zarara kadar gittik” dedi. 5 ve üzerinki bir depremde Mersin’de birçok mahallenin yıkılacağını ifade eden Gültak, binaların depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti konusunda ise “Her şeyi devletten beklemeyin. Apartman yöneticileri testleri yaptırsın” diyerek topu vatandaşa attı.

Apartman yöneticilerini göreve çağırdı!


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz Belediye Meclisi Kasım ayı olağan toplantısı Belediye Başkanı Mustafa Gültak başkanlığında yapıldı. Toplantının gündeminde İzmir’de yaşanan deprem ve Mersin’in olası bir depreme hazır olup olmadığı vardı.

TOKİ’nin Akdeniz’de yürüttüğü çalışmaları önemsediklerini ifade eden Başkan Gültak, “Türkiye Cumhuriyeti’nde 2001 yılından sonrası TOKİ’nin en fazla çalışma yaptığı dönemdir. Yeniden yaratılan memleketler var. Ne hikmetse Mersin’de yapılmıyordu bizim girişimlerimizle yapılıyor. Bahçe, Barış ve Turgut Reis ile ilgili devletin yaklaşık 100 milyon lira zararı var. Biz orada ilk başta vatandaşla anlaşamadık. Farklar yüksek çıktı diye. Sonra tekrar oturduk, zararı biraz daha büyüttük, sırf burada bir örnek ortaya çıksın diye 100 milyonluk zarara kadar gittik. Bakın Türkiye’nin hiçbir yerinde Çay Mahallesi’ndeki gibi bir örnek yok.  TOKİ kendi arazisine bina yapacak, sonra vatandaşla anlaşacak. Yok böyle bir şey. Çay Mahallesi’nde riske giriyoruz. Belki de Çay Mahallesi’ndeki insanlar oturmak istemeyecek. Belki de o parayı vermem diyecek. Ama biz bu riski almak zorundayız.  Akdeniz Allah korusun 6,6 değil, 5,6 sallansa sadece Akdeniz’de değil, Yenişehir’de de çok eski binalar var. Çamlıbel’de, Yenişehir’in Eğriçam’ın da, Mezitli’de. Çok eski binalar. Allah’tan o kadar riskli bölge değiliz.  Barış, Bahçe, Çay’a, Çilek’e sesleniyorum. Siz de elinizi taşın altına koyun. Her şeyi devlet yapsın, böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.

Gültak, apartman ve site yöneticilerinin 10 yıldan daha yaşlı olan binaların depreme dayanıklık testini yaptırmasını gerektiğini ifade etti.

 

KAHRAMAN, AKP’DEN İSTİFA ETTİ Mİ, ETMEDİ Mİ?

Akdeniz Belediye Meclisi’nde kâtip üyeliğinden, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan, Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu’ndan istifa eden AKP’li Süleyman Kahraman’ın yerine katip üyeliği ve komisyon üyeliği seçimleri de yapıldı. Divan katip üyeliğine HDP grubundan Yıldırım Akpınar seçildi.

Plan ve Bütçe Komisyonu ile Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu üyeliği için AKP grubundan bir ismin seçileceğinin Başkan Gültak tarafından ifade edilmesi üzerine HDP ve CHP grubundan, “Süleyman Kahraman AKP’den de istifa etmiş diye duyum aldık. Eğer partiden ayrıldıysa seçimin yeniden yapılması gerekir” itirazı geldi.

Bunun üzerine Gültak, “Şu ana kadar bize ulaşan bir dilekçe yok. Duyumla iş yapmam belediye başkanı olarak. Partisinden istifa eden meclis üyesi bunu belediyeye bildirmek zorunda. Ben e-devlet değilim, savcılık değilim. Bize gelen bir yazı yoktur. Devlet yönetiyoruz duyumla iş yapamayız. Arkadaş bildirirse biz de sizi bilgilendiririz bir daha ki meclise” ifadelerini kullandı. Tartışmaların ardından Cemil Uzun’un Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine, İbrahim Halil Uncu’nun Ekonomi ve Kalkınma Komisyonu’na alınması kabul edildi.

Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında, 1/bin ölçekli imar planıyla ilgili komisyon raporu da ele alındı. Başkan Gültak,  “Bazı belediyeler binliklerini yolladı ben bunu doğru bulmuyorum. Büyükşehir Belediyesi daha 5 binliği yapmadı, olmayan 5 binliğe binlik plan göndermeyi doğru bulmuyorum.  Hızla bir 5 binlik teklifi yapalım Büyükşehir’e Mersin Büyükşehir Belediyesi kasım ayında 5 binliği onaylasın, biz de ona göre binlik yapalım” ifadelerini kullandı.

Gültak’ın bu önerisinin ardından komisyon raporunun oylanması ileri bir tarihe bırakıldı.