Vatandaşlar, Mersin-Adana tren seferlerinin başlamasını istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Vatandaşlar, Mersin-Adana tren seferlerinin başlamasını istiyor

Covid-19 salgını önlemleri kapsamında Adana-Tarsus-Mersin ve Mersin-Tarsus-Adana arası tren seferlerinin durdurulması birçok alanda sorun yaratmaya devam ediyor. Sadece Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin devam ettiği bu süreçte, anahat ve bölgesel seferlerin 7 aydır yapılamaması çalışan emekçileri ve tren garlarındaki esnafın şikayetçi olmasına neden oluyor. Vatandaşlar, “Her yer açıldı, trenler de kontrollü olarak seferlere başlamalı” dedi.

Vatandaşlar, Mersin-Adana tren seferlerinin başlamasını istiyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin-Adana arasındaki tren seferleri Covid-19 tedbirleri kapsamında 28 Mart’tan beri yapılmıyor. Bu durum, Mersin-Tarsus-Adana hattında işe gitmek zorunda olan binlerce çalışanı ve çevre esnafını mağdur ediyor. Vatandaşlar tren seferlerinin kontrollü olarak başlatılmasını istiyor.

Covid-19 salgını önlemleri kapsamında Adana-Tarsus-Mersin ve Mersin-Tarsus-Adana arası tren seferlerinin durdurulması birçok alanda sorun yaratmaya devam ediyor. Sadece Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin devam ettiği bu süreçte, anahat ve bölgesel seferlerin 7 aydır yapılamaması çalışan emekçileri ve tren garlarındaki esnafın şikayetçi olmasına neden oluyor.

Birçok alanda önlemlerin gevşetilmesine rağmen tren seferlerinin bir türlü başlamaması halkı daha pahalı ulaşım araçlarını kullanmaya yönlendiriliyor. Kullanılan diğer araçlarında ise şoförlerin Covıd-19 kurallarına bazı zamanlar uymadığından şikayet eden yolcular, bu problemin artık çözülmesini istiyorlar.

 

“DOLMUŞLARDA YETERLİ DENETİM YOK”

 

Mersin-Adana arası tren seferlerinin yapılamaması vatandaşları alternatif ulaşım araçlarını kullanmaya yönlendiriyor. Bu süreçte ayakta yolcu alma yasağıyla karşı karşıya kalan Tok servisleri, vatandaşların ulaşım ihtiyacını karşılıyor. Demiryolu seferlerine kıyasla daha paha bir ulaşım aracı olan bu servisler, vatandaşları ekonomik açıdan zorlamaya başladı.

Koronavirüs sürecinde Tok servislerinde 1 liralık fiyat artışının olması yolcuları iyice canından bezdirdi. Ekonomik olarak zorlanan yolcular, ulaşım araçlarındaki sağlık önlemlerinin yeterince alınmamasından da şikayet ediyorlar.

 Bazı şoförlerin ve yolcuların maske uygulamasında kaçındıklarını ve maskelerini takmadıklarını gözlemleyen yolcular, bu sorunla ilgili bir denetlemenin sıkılaştırılmasını istiyorlar. Bu sorunlara ek olarak; ayakta yolcu kısıtlamasının pandemi sürecinde uygulanıyor olması hem minibüs servislerini hem de yol da kalan ve otobüslere alınmaya yolcuları mağdur ediyor.

 

SÜREKLİ KULLANANLAR ZORLANIYOR

 

Mersin’e çalışmak için Adana’dan gelen Remziye Aydemir isimli bir vatandaş, Adana’dan Mersin’e haftanın 6 günü geldiğini ve tren seferlerinin durdurulmasının artık kendisini çok fazla zorladığını söyledi. Ekonomik açıdan artık bunu karşılamakta zorluk çektiğini belirten Aydemir, kullanmak zorunda olduğu minibüs servislerinin de bazı zamanlar gerektiği kadar önlemin alınmamasından şikayet etti.

Aydemir, “Tren seferlerinin durdurulması beni maddi ve manevi açıdan çok fazla yıpratıyor. Minibüslerde bazı zamanlar şoförler dahi maske takmıyor, olması gerektiğinden daha fazla yolcu alıyorlar. Biz kurallara uymaya çalışan vatandaşların sağlıklarını tehlikeye atıyorlar. Birçok alanda önlemler gevşetildi ve vatandaşların sorunları çözülmeye çalışılıyor fakat tren seferleriyle alakalı en ufak bir düzenlemenin yapılmaması benim gibi binlerce vatandaşı mağdur ediyor. Bunlara ek olarak tren seferlerinin durdurulması trafik sıkışıklığına neden olup işlerimize geç kalmamamıza sebep oluyor. Devletimizin pandemi sürecinde artık bizleri de düşünmesini ve bu problemle alakalı bir düzenleme yapmasını istiyoruz” diye konuştu.

 

ESNAF DERT YANIYOR

 

Seferlerin durdurulmasından esnaf da şikayetçi. Tren garının yanında uzun zamandır büfe işleten esnaf, bu durumun artık son bulması gerektiğini söyledi. 7 aydır işlerinin çok bozulduğunu dile getiren çevre esnafı, devletin pandemi sürecinde birçok alanda önlemleri gevşettiğini fakat tren seferlerinin bir türlü başlamamasının kendilerini artık çok fazla zorladığını dile getirdi.