Karabucak ormanları da risk altında | Güney Gazetesi Mersin

Karabucak ormanları da risk altında

Tarsus’ta, Karabucak ormanlarının yanı başında kurulmak istenen biyokütle enerji santralinin ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti sahada inceleme yaptı. Davayı açan avukat Yeşim Dağgeçen “Söz konusu tesis atıkların yakılmasına dayalı. Yakarak yok etmek her türlü canlıyı yok eden, her türlü florayı tehdit eden eskimiş bir yöntem. Bütün dünya bu yöntemden vazgeçerken ülkemizde böyle bir tesis kurulmak isteniyor” dedi.

Karabucak ormanları da risk altında


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Tarsus’ta, Karabucak ormanlarının yanı başında kurulmak istenen biyokütle enerji santralinin ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle açılan dava kapsamında bilirkişi heyeti sahada inceleme yaptı. Bilirkişi heyetinin saha incelemesine Karabucak Çevre İnisiyatifini oluşturan davacı yurttaşlar ve Avukat Yeşim Dağgeçen de katıldı.

Bilirkişi heyeti incelemesi öncesinde yurttaşlar, “Yaşam hakkını savunuyoruz”, “Biyokütle termik santraline hayır” yazılı pankartlar açtı.

Burada bir açıklama yapan Yeşil Mahalle Muhtarı Emrah Kara, “Mahallemizde ve bölgemizde böyle bir tesisin kurulmasını istemiyoruz. İnsan sağlığını, doğayı talan edecek olan, ranta dayalı bu tesislerin kurulmasına karşıyız.  Bir süre önce halk bilgilendirme toplantısı düzenlediler. Biz o toplantıyı son dakikada öğrendik ve gittiğimizde göstermelik bir ÇED toplantısı yapıldığını gördük. O günden beri mücadelemiz devam ediyoruz. Ne pahasına olursa olsun bu tesise sonuna kadar karşı çıkacağız” dedi.

Biyokütle termik santralinin ÇED olumlu raporunun iptali istemiyle dava açan Avukat Yeşim Dağgeçen de şunları söyledi:

“Dünyanın dengesinin bozulduğu, depremlerin, salgınların kol gezdiği bir dönemde Tarsus’ta halk sağlığını, yaşamı tehdit eden bir tesis yapılmak isteniyor. Bu bölgede yaşayan insanlarımızla birlikte Tarsus’ta bir biyokütle atık yakma tesisinin yapılmaması için mücadele ediyoruz.  Çevre Bakanlığı ÇED olumlu kararı verdi. Bizler de idari mahkemede dava açtık. Bilim adamları, bilir kişiler buraya gelerek iddialarımızı inceleyecek. Söz konusu tesis atıkların yakılmasına dayalı. Yakarak yok etmek her türlü canlıyı yok eden, her türlü florayı tehdit eden eskimiş bir yöntem. Bütün dünya bu yöntemden vazgeçerken ülkemizde böyle bir tesis kurulmak isteniyor. Bizler buna karşıyız. Sadece halk sağlığını değil dünyanın geleceğini tehdit eden bu tesise karşı mücadele etmekte kararlıyız.”

Dava kapsamında görevlendirilen bilirkişi heyeti, biyokütle enerji santralinin kurulacağı alanı gezdi. Bilirkişi heyeti alanın Karabucak ormanlarına ve yerleşim alanlarına konumunu değerlendirdi.