Başarır, “Normal değerinin kat be kat üzerinde tekliflerle araziyi kiralayan kişilerin buraları ne amaçla kullanacakları da net değildir. Bu sebeple ülkemizde bitme noktasına gelen tarıma bir darbe daha vurulmakla beraber, çiftçilerimizin az da olsa gelirleri ellerinden alınmaktadır” dedi.
Başarır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Anamur Kaymakamlığı Milli Emlak Şefliği tarafından, Anamur’un çeşitli mahallelerindeki arazilerin satılması için, Anıtlı Mahallesi’ndeki 157 nolu ada içerisinde bulunan toplam 16 parselin de kiralanması için ihale edildiğini kaydetti.
Başarır, “Geçimini sağlamakta zorlanan Anamurlu köylülerimiz, çiftçilerimiz tarafından, söz konusu satılığa ve kiralığa çıkarılan arazilerin ecrimisil bedelleri ödenerek çeşitli tarım ürünleri yetiştirilmektedir. Her ne kadar söz konusu yerlerin satılığa ve kiralığa çıkarılacağı Anamurlu çiftçilere iletilse de dışarıdan gelen kişiler tarafından yüksek bedeller verilerek, araziler kiralanmış ve satın alınmıştır. Örneğin dönümünün yılık kira bedeli 450 TL olan araziyi bölge dışından gelen kişiler dönüm başına 10 bin TL teklif vererek kiralamışlardır. Bu rakamların üzerinde, Anamur’da geçimini zor sağlayan ve yıllardır ecrimisil ödeyerek tarımla uğraşan çiftçilerimizin ihalede teklif vermesi mümkün değildir. Normal değerinin kat be kat üzerinde tekliflerle araziyi kiralayan kişilerin buraları ne amaçla kullanacakları da net değildir. Bu sebeple ülkemizde bitme noktasına gelen tarıma bir darbe daha vurulmakla beraber, çiftçilerimizin az da olsa gelirleri ellerinden alınmaktadır. Yapılan bu uygulama etik ilkeleri ile ters düşmekle beraber Anamurlu çiftçilerimizi de perişan etmiştir” ifadelerini kullandı.
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır önergesinde şu sorulara yanıt istedi:
“Yıllardır ecrimisil bedelleri ödeyerek ülke tarımına katkıda bulunan ve az da olsa geçimlerini sağlayan köylülerimizin ellerinden arazilerin alınması ne derecede etiktir? Söz konusu arazilerin satılığa ve kiralığa çıkarılarak ihale yolu ile satılması yerine, o arazilerde yıllardır ürün yetiştiren köylülere, tarımı teşvik etmek ve geçimlerini sağlamak amaçlı daha uygun şartlarda verilmesi daha doğru bir yaklaşım değil midir? Bu uygulama ile söz konusu arazilerde ürün yetiştirip geçimini sağlayan köylü ve çiftçilerimizin akıbeti ne olacaktır? Tarımın gelişmesi ve çiftçilerimizin geçimlerini sağlaması adına söz konusu arazilerin satışı ve kiralanması için yapılan ihaleler iptal edilecek midir? Yoksa iptal edilmeyip çiftçilerimizin daha da yoksullaşmasına göz mü yumulacaktır? Yapılan bu uygulama, ülke tarımına nasıl bir katkı sağlayacaktır?” (Haber Merkezi)