Milli Eğitim’e varmış, belediyeye yokmuş! | Güney Gazetesi Mersin

Milli Eğitim’e varmış, belediyeye yokmuş!

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, tarihi deniz fenerini restore ederek yeni bir görünüme kavuşturmuş, Yenişehir Belediyesi de deniz feneri ve etrafındaki araziyi su sporları ve kültürel festivallerde kullanmak üzere talep etmişti. CHP’li belediyenin bu talebine olumsuz yanıt veren Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, tarihi deniz fenerini Milli Eğitim Bakanlığı’nın Anadolu Masalları projesi için tahsis etti. Tarihi fener, masal evi oldu.

Milli Eğitim’e varmış, belediyeye yokmuş!


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin’in önemli tarihi ve kültürel yapılarından biri olan, 1865 yılına tarihlenen deniz feneri 2 yıl önce Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nce restore edilmişti. Silindir gövdesi ve müştemilat yapıları yenilen deniz fenerinin nasıl kullanılacağı, turizme nasıl kazandırılacağı konusunda birçok kurum ve aydın görüş ve önerilerini dile getirmişti.

Yenişehir Belediyesi de deniz fenerinin ve etrafındaki boş alanın değerlendirilmesi için bir proje hazırlamış ve ilgili bakanlığa sunmuştu.

Yenişehir Belediyesi, deniz fenerine su sporları, sosyal, kültürel ve sanatsal festivaller için kullanılabilecek bir kent meydanı şeklinde yeni işlevler yüklenebileceğini belirtmişti. Hatta sunum dosyasında deniz fenerinin Mersin’in simgelerinden biri olması için logo çalışmasından hediyelik süs eşyası çalışmasına kadar birçok faaliyetin yapılacağı da bildirilmişti.

Ancak Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yenişehir Belediyesi’nin bu talebine olumlu bakmadı. Genel Müdürlük, tarihi deniz fenerinin bahçesini, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yürütülen Masal Evi projesi için Milli Eğitim Müdürlüğü’ne tahsis etti.

Bu kapsamda tarihi yapının giriş kapısına ‘Ayşe Ecevit Masal Evi’ tabelası asıldı, fenerin bahçe alanına ahşap bir yapı konuldu, fenerin bazı bölümlerine Anadolu masallarından esinlenen resimler çizildi. 155 yıllık tarihi deniz fenerinin bahçesi sonradan konulan yapılar nedeniyle ucube bir hal aldı.

Proje ile öğrencilerin Anadolu Masalları’nı öğrenmesi hedeflenirken projenin mekanı olarak tarihi deniz feneri kullanılacak.