Sosyal medya güzellik algısını da değiştiriyor | Güney Gazetesi Mersin

Sosyal medya güzellik algısını da değiştiriyor

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Murat Erdoğan, “Günümüzde görüntü ve fiziksel özellikler biraz daha ön plana çıktı. Çünkü insanlar kendilerini sosyal medyada fotoğraflarla göz önünde tutmaya başladı. Dolayısıyla bu konuda insanlar güzelliklerine ve beğenmedikleri noktalarına dokunmak istiyorlar. Biz de bu konuda yardımcı oluyoruz.”

Sosyal medya güzellik algısını da değiştiriyor


ZELİHA ÖZİPEK

 

Tarih boyunca sürekli değişen güzellik algısı artık sosyal medyanın etkisiyle hiç olmadığı kadar hızlı bir şekilde kendini güncelliyor ve insanlar çareyi estetik cerrahlarında arıyor.

Doğal görünmenin öneminden ziyade sosyal medyadaki fiziksel görüntünün idol olarak benimsendiği günümüz dünyasında hiçbir şey doğal kalmamaya başladı. Her şeyin 7/24 online olarak sosyal dünyada insanlar görüntülerine çok önem veriyorlar ve bu konuda saç ektirme, burun ameliyatları, çene düzeltme veya yağ aldırma gibi ameliyatlarla istedikleri görüntüye ulaşmayı amaçlıyorlar. Bununla birlikte insanlar, kendi kimliklerini benimsemek yerine etraflarında gördükleri değişimlere benzemek için adeta son yıllarda yarış içerisine girdiler.

 

ESTETİK AMELİYATLARIN ÖNEMİ

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Murat Erdoğan, değişen güzellik algısı ve estetik ameliyatlarla ilgili olarak, ‘‘Günümüzde görüntü ve fiziksel özellikler biraz daha ön plana çıktı.çünkü insanlar kendilerini sosyal medyada fotoğraflarla anlık durumlarını paylaşarak daha çok göz önünde tutmaya başladı. Dolayısıyla bu konuda insanlar güzelliklerine ve kendilerinin beğenmediği noktalarına dokunmak istiyorlar ve biz de bu konuda yardımcı oluyoruz.’’ dedi. Günümüzde insanların genelde burun ve kulaklar bölgesinde değişim istediklerini belirten Erdoğan, en çok burun estetiğin revaçta olduğunu ifade etti.  Burun estetikleriyle ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Burun estetiklerini genelde 2 şekilde yapıyoruz. Bunlar kapalı veya açık olarak sınıflandırılabiliyor. Genelde yüzde 90 hastada kapalı burun estetiği yapıyoruz. Genelde anestezi ile yapıyoruz ve hastada arı, sızı gibi şikayetler olmuyor. Bir diğer bölge olan kulaklarda ise değişiklik yaptığımız hasta sayısı son zamanlarda iyice artmaya başladı ve bununla birlikte çeneyi küçültme veya büyütme gibi operasyonlarda giderek artmaya devam ediyor. Onun dışında son zamanda dudakları ince olan hastalarımıza dolgu tedavisi uyguluyoruz. Kırışıklar yüzde varsa bunlar için botoks tedavisi kullanabiliyoruz.”

  

ESTETİK DÜNYASINDA TEKNOLOJİNİN YERİ?

Teknolojik aletler hayatımızda her alanda olduğu gibi estetik cerrahi müdahalelerde de çok aktif bir şekilde kullanılıyor. Artık insanlar acısız bir şekilde teknolojik imkanlar sayesinde acısız, fiziklerinde değişiklikler yapabiliyorlar. Çoğu insanın vücudunda beğenmediği noktaları değiştirmek artık gelişen yeni teknolojiyle çok daha rahat oluyor. Erdoğan, teknolojinin estetik cerrahideki yeriyle ilgili: ‘‘ Teknolojik gelişmeler hem ameliyatlarda hem de ameliyat dışı yöntemlerde çok etkili oldu. Özellikle muayenede görüntüleme sistemleri çok ilerledi. Ayrıca x ışını veya MR ile ilgili gelişen altyapı bize ameliyatlar öncesinde çok daha detaylı bir şekilde bilgilendirme sağlıyor. Bu da koyacağımız tanıyı daha olumlu bir yönde etkiliyor. Bununla birlikte ameliyatlarda kullandığımız lazer ve radyo frekansı gibi yöntemler, müdahale sırasında bize çok fazla yardımcı oluyor. Thermal Welding gibi birçok yeni teknoloji çıktı. Bunlar ameliyatların daha iyi olmasını ve daha kansız olmasını sağladığı gibi iyileşme sürecini de daha hızlı atlatılması sebep oluyor.’’

 

“ERKEKLER VE KADINLAR EŞİT SAYIDA”

Güzellik algısının, sadece kadınlar üzerinde değişiklik gösterdiğini ileri sürmenin yanlış olduğunu belirten Erdoğan, “Erkekler de kadınlar kadar artık güzelliklerine dikkat ediyorlar. Yeni dünya düzeni bizleri artık kapalı bir toplum olmaktan çıkardı ve artık daha rahat yaşayabilecek bir toplum haline getirdi. Günümüz dünyasında erkeklerde bununla birlikte eskiden hoş karşılanmayan fiziksel müdahaleleri dikkate almayıp, estetik müdahaleye başvurmayı bir sakınca olarak görmüyorlar’’ Eskiden erkeklerin çoğunun estetik müdahaleye karşı olduğunu belirten Uzman Doktor Murat Erdoğan, artık estetik müdahalelerde kadın ve erkek artış oranlarında neredeyse bir eşitliğin söz konusu olduğunu söyledi. Erdoğan “Eskiden erkekler burunlarının olduğu gibi kalmasını isterlerdi ve estetik müdahaleden kaçınırlardı. Artık erkeklerin de burun estetiği yaptırdığını ve tabularının yıkıldığını” belirtti.