“Doğa talanına son verin” | Güney Gazetesi Mersin

“Doğa talanına son verin”

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu bileşenleri, TBMM’de görüşülen Elektrik Piyasası Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Torba Kanun Teklifi’nin tüm maddelerinin sermayeyi ve yandaş şirketlerini korumak için hazırlandığını ileri sürerek yasanın geri çekilmesini talep etti.

“Doğa talanına son verin”


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Mersin Nükleer Karşıtı Platformu bileşenleri, TBMM'de dün görüşülmeye başlanan  Elektrik Piyasası Kanun ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Tasarıyı düzenledikleri basın toplantısı ile protesto ettiler.

Eğitim-Sen Mersin Şubesi'nde düzenlenen toplantıda konuşan NKP sözcüsü Aycan Özkan, iktidara seslenerek, “Doğa talanına son verin.  Elektrik Piyasası Kanunu adı altındaki torba yasanın tüm maddeleri sermayeyi, tüm yandaş şirketlerini daha fazla korumak ve kollamak için hazırlanmıştır" dedi.

Torba Yasa'da kamusal hiçbir yararın olamadığını ve doğanın geri dönülmez bir biçimde bozulmasına yol açacağını anlatan Özkan, "Halk işsizlikle, pandemiyle, depremle baş etmeye çalışırken iktidar şirketlere yeni imtiyazlar sağlama peşindedir. Değişiklikleri destekleyecek tek bir bilimsel bilgi, rapor yoktur, çünkü bu düzenlemelerin tek amacı bir grup yandaşı ve arkalarındaki uluslarüstü semayeyi daha fazla zengin etmektir.  Yıllardır ormanları, dereleri, kıyıları, tarım alanlarını yani tüm doğal ve kültürel varlıkları talan eden AKP ve küçük ortağının amaçları ülke ve yaşam değil sermayeye rant akıtmaktır" diye konuştu.

 

"İKTİDAR ÜLKEYİ ATIK ÇÖPLÜĞÜNE DÖNÜŞTÜRMEK İSTİYOR"

Özkan, doğayı ve yaşamı yok etmenin önünü açan Torba Yasanın olumsuz etkilerini ise şöyle sıraladı:

"Yenilenebilir Enerji Destekleme Mekanizması’na sınırsız yetkiler sağlanmaktadır. Bu yetkiler artık çocukların bile zararını bildiği HES’lerin çok daha fazla artışına neden olacaktır. İktidarın bugüne değin el koyamadığı ne kadar su ve tarım alanı varsa sermayeye devredilecektir. Bütün bunları da Giresun’da son yaşadığımız felaketin üzerine yapmayı planlamaktadır.  Biyokütle Enerji Santralleri’nin  (BES) yasada yer almasının bizim için anlamı nettir. Nükleer santralleri yapmadan santral arazilerine atık gömüsü yapan, Avrupa’nın radyoaktif atığı ile doğayı zehirleyen zihniyet şimdi ek olarak petro kimya ürünleri ile doğayı tahrip etmeyi planlamaktadır. 'Lastik ve benzeri, genel bir çöp' sözü olacakların habercisidir. Bu santrallerin nasıl zehirli gazlar ürettiğini biliyoruz. Bu atıklar büyük miktarda sera gazı da üretmektedir, iklim değişiyor diye dünya ayakta iken iktidar gözümüzün içine bakarak bize yenilenebilir enerji masalı anlatmaktadır. Her türlü denetimden muaf yeni enerji şirketleri kurulacak, lisanssız üretim ve geçici ruhsatla üretim ile enerji dağıtım şirketlerine, maden şirketlerine yeni kıyaklar yapılacaktır.   Torba’nın pek çok yerine iliştirilmiş “Cumhurbaşkanı’nın yetkisindedir” sözleri ile anladığımız,  petrol, doğal gaz, madencilik alanında kurulu şirketlerin her türlü denetim mekanizmasından ve yükümlülüklerden uzak şekilde Türkiye’de faaliyette bulunmalarıdır. Bu ülkede Cumhurbaşkanı’na karşı dava açıp da kazanmış bir kişi yoktur."