"Kendi geleceği olmayan milyonlarız" | Güney Gazetesi Mersin

"Kendi geleceği olmayan milyonlarız"

Öğrenci Sendikası Mersin Temsilciliği’nde örgütlü öğrenciler, milyonlarca öğrencinin gelecek kaygısı taşıdığını belirterek şimdiden fatura ve ev kirası gibi sorunlarla boğuştuklarını söylediler.




ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Öğrenci Sendikası Mersin Temsilciliği'nde örgütlü öğrenciler, 17 Kasım Uluslararası Öğrenciler Günü’nünde sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Eğitim-Sen Mersin Şubesi'nde basın açıklaması yapan sendika temsilcileri, pandemi dolayısıyla öğrencilerin ev kiralarını, internet ve diğer faturalarını ödemekte zorlandığını ifade ederek daha mezun olmadan gelecek kaygısı yaşadıklarını söylediler.

Öğrenciler adına açıklamayı okuyan Sendika Temsilcisi İpek Arapoğlu, 17 Kasım Uluslararası Öğrenciler Günü’nün önemini anlattı.

Böyle bir günde Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilerin bir araya gelerek sorunlarını ve kaygılarını dile getirdiğini ifade eden Arapoğlu, "Biz bu ülkenin geleceği denen ama daha kendi geleceği olmayan milyonlarız. Bizim için zaten zor olan yaşam koşulları, salgınla birlikte katlanılmaz hale geldi. KYK bursumuz yetmediği için çalışıyorduk, iş yerlerimiz kriz sebebiyle kapandı ve artık çalışamıyoruz. Öğrenci evlerimizin kirasını oturmasak da ödemek zorundayız. İkinci öğretim harçlarımızı okula gitmesek de ödemek zorundayız. Derslere bağlanmaya çalışırken harcasak da, internet ve telefon faturalarımızı ödemek zorundayız. Hayatımız mağdur olmakla, ücret ödemekle, gelecek kaygısı duymakla geçiyor. Eğitim niteliksizleşiyor, eğitim paralaşıyor, aradığımız eğitime ulaşılamıyor" dedi.

 

“İŞSİZLİK REKOR KIRDI”

Genç işsizliğin ülke tarihinde rekor kırdığını ancak yetkililerin buna çözüm üretmek yerine çıkardıkları yasa ile gençlerin kısa süreli çalıştıkları işlerindeki haklarını da ellerinden aldıklarını anlatan Arapoğlu, "Salgına rağmen değil salgında bize yaşatılan mağduriyetler sebebiyle buradayız . Akademik takvim ve turizm gelirleri için geleceği hiçe sayılan ve sınava sokulan yüz binlerce liseli arkadaşımızın hakkını savunmak için buradayız. Yoksulluk ve geleceksizlik sebebiyle başka sıra arkadaşlarımız hayatına son vermesin diye buradayız" diye konuştu.

 

“GELECEĞİMİZ İÇİN FİKİR BELİRTME HAKKIMIZ YOK”

Öğrenci Sendikası'nı, öğrencilerin sorunlarını dile getirmek ve çözüm üretmek için bir yıl önce kurduklarını anımsatan Arapoğlu, "Bize biçilen kaderi kabul etmiyoruz, geleceksizliğe ikna değiliz! Sosyal haklarımız için, adil bir ücret ve huzurlu bir gelecek için kimseye el açmayacağız.  Okullarımızın asıl sahibi biziz ama hangi şartlar altında eğitim göreceğimize dair söz hakkımız yok. Sınav sistemimiz, ders programımız, geleceğimiz söz konusu olduğunda fikir belirtme hakkımız yok. Ülkenin dört bir yanında Öğrenci Sendikası'nı büyütmek için çalışan tüm arkadaşlarımız adına sesleniyoruz: Biz bu ülkede milyonlarca öğrencinin sorunlarını dile getirmek ve çözüme kavuşturmak için sorumluluk almaya hazırız" dedi.