“Yetkiyi verin, otobüsler gelsin” | Güney Gazetesi Mersin

“Yetkiyi verin, otobüsler gelsin”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, şehre 73 adet doğalgazlı otobüs kazandırdıklarını, 104 otobüse daha ihtiyaçları olduğunu söyledi. Doğalgazlı 100 yeni otobüs için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan kredi bulduklarını kaydeden Seçer, 22 milyon avroluk kredi için belediye meclisinden yetki istedi. Seçer, “22 milyon avronun 7 milyonu hibe olarak verilecek. 15 milyon avroluk krediyi ise 2 yıl ödemesiz 8 yılda ödeyeceğiz” dedi. Başkan Seçer, genel bütçe denkliğinin sağlanması için geçen mayıs ayında meclise getirdiği 250 milyon liralık borçlanman yetkisini de meclise sundu. Borçlanma yetkisiyle ilgili 2 dosya da ilgili komisyonlara gönderildi.

“Yetkiyi verin, otobüsler gelsin”


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin ikinci birleşimi Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapıldı. Toplantıda ilçe belediyelerinin 2021 yılı bütçeleri ile komisyonlardan gelen raporlar görüşülerek karara bağlandı.

Toplantının önemli gündem maddeleri arasında Başkan Vahap Seçer’in borçlanma talebine ilişkin idare teklifleri de vardı.

2020 bütçe kararnamesinde yer alan 250 milyon liralık borçlanma yetkisinin kendisine verilmesi teklifini meclise sunan Seçer, “Geçtiğimiz mayıs ayında meclise sunduğumuz bir yetki talebiydi. Bütçe kararnamesini incelediğiniz zaman o kararname hem bütçenin kabulü hem de borçlanma yetkisinin kabulüydü. Ancak İller Bankası yeni bir borçlanma yetkisi istediği için meclise getirmiştik. Bu yetkiyi alırsak 175 milyon liraya kadar borçlanabileceğiz.  2 milyar 250 milyon liralık bütçemiz olduğunu düşünürseniz banka borç rakamı o kadar devasa bir rakam değil. TL’deki değer kaybını da dikkate alırsanız çok büyük bir rakam olmadığını siz de takdir edersiniz. Yıl bitiyor onun için yeniden gündeme getirdik. Vatandaşa söz verdiğimiz bütün yatırımları aslında gerçekleştiriyoruz. Biraz geç de olsa, 2 ay, 3 ay gibi pandemi şartları bizim kararlarımızı etkilemiş olabilir. Ama eylül ayından sonra yatırımlarımız hızlandı. Yatırım planlarımızın gerçekleşme oranı yüzde 80’i bulacak. Pandemiye rağmen iyi bir oran. Pandemi olmasaydı yüzde 100’ü bulacaktık. Bu önemli bir başarıdır” dedi.

 

“BORÇ STOKU ÜÇTE BİR ORANNDA AZALDI”

Göreve geldiklerinde bir yandan borç dediklerini, bir yandan yatırımlara devam ettiklerini kaydeden Seçer, “1 milyar 582 milyon 783 bin lira banka borcu devraldık. Geçtiğimiz yıl 164 milyon lira borçlanma yetkisi aldık, kullandık, 164 milyon liralık borcun faiziyle beraber 1 milyar 800 milyon 349 bin lira oldu ama 19 aylık sürede 595 milyon 858 bin lira da banka borcu ödedik. Şu anda banka borcumuz 1 milyar 204 milyon 490 bin liraya evrildi. Borç teslim aldık, tekrar ödedik, 380 milyon lira civarında banka borçlarında azalma oldu. Toplamda mal ve hizmet alımı, banka borçları toplamında 648 milyon 475 bin liralık azalma söz konusu. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’nin toplam borcu üçte bir oranında azaldı. 3 milyar borç yükü vardı. Şu anda 2 milyar düzeyinde” ifadelerini kullandı.

Seçer’in açıklamalarının ardından 250 milyon lira borçlanma yetkisine ilişkin teklif Plan ve Bütçe Komisyonu’na sevk edildi.

 

“DOĞALGAZLI OTOBÜSLER İÇİN AVRUPA’DAN KREDİ BULUNDU”

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi toplantısında yeni otobüs alımı için Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’ndan 22 milyon avro kredi kullanılması konusunda Başkan Seçer’e yetki verilmesi teklifi de gündeme geldi.

Teklif üzerine söz alan Başkan Seçer, “73 adet yeni otobüs aldık. Bunu kendi bütçemizle aldık. Bugün için Mersin’de 252 araçlık filomuz var.  Bugün filomuzda maalesef 1975 ve 2008 model arası 160 otobüsümüzün değiştirilmesi gerekiyor. 177 adet yeni otobüse ihtiyaç vardı. Bunlardan 73’ünü aldık.  104 araca daha ihtiyacımız var.  252 otobüs için yılda 64 milyon lira mazot parası veriyoruz. Doğalgaz olduğunda yakıt parası 30 milyona düşecek. Sadece yakıttan 33 milyon lira tasarruf edeceğiz. EBRD Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası 64 ülke tarafından kurulmuş. Kredi için bu bankaya başvurulacak. Çevre dostu projelere destek veren bir finans kuruluşu. Green City programına girmek önemli. Bunu sadece İzmir Belediyesi başarmış. Krediyi almamız halinde bu programa başlamış olacağız. Birçok çevre dostu proje için finans kaynakları bulacağız.  22 milyon kredi. Bunun 7 milyonu bize hibe edilecek. Geriye kalan 15 milyonu 2 yıl ödemesiz 8 yılda ödeyeceğiz Geri ödeme miktarı 18 milyon avro olacak. Eğer bu krediyi alabilirsek 100 doğalgazlı otobüs daha alacağız” dedi.

Seçer’in konuşmasının ardından teklif Plan ve Bütçe Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na sevk edildi.