“Daha toparlanamadan bu dalga geldi” | Güney Gazetesi Mersin

“Daha toparlanamadan bu dalga geldi”

Yeni koronavirüs tedbirlerinin etkilediği sektörlerin başında yeme içme sektörü geliyor. Tedbir kapsamında lokanta ve kafeler masada müşteri kabul edemeyecek, sadece paket servis ya da gel al servis şeklinde hizmet verecek. Mersin’in tanınmış mekanlarından Ciğerci Doğan’ın sahibi Doğan Özgişi, “Mersin’de en az 10 bin insan bu sektörde çalışıyor. İlk dalganın etkisinden daha tam kurtulamamıştık ki bu dalga geldi” diyor.

“Daha toparlanamadan bu dalga geldi”


ABİDİN YAĞMUR

 

Mersin’de 3 şubesiyle yemekçilik hizmeti veren Ciğerci Doğan’ın işletmecisi Doğan Özgişi, pandemi tedbirlerinin sektöre ne gibi etkiler yapacağını hem kendi deneyimleri üzerinden hem de sektörde tanık oldukları üzerinden değerlendirdi.

“Normalleşmeden beklentimiz tam olmadı. Etkisini tam olarak göremedik. Beklediğimizi bulamadık”  diyen Doğan Özgişi, “Yeni alınan  sokağa çıkma yasağı işlerimizi yüzde 50 düşürecek. Bizim müşterimiz akşam 7’den sonra, 8’den sonra gelir. Sokağa çıkma yasağı bizi etkileyecek.  Yediğimiz darbenin haddi hesabı yok.  3 şubem var. Her bir işyerinden 10’ar arkadaşı çıkarmak zorundayım. Bu çok kötü bir şey. Bu insanlar yevmiyeli çalışıyor, günü birlik hayatını devam ettirmeye çalışan insanlar bunlar. 2 yeni yer açtık. Müşteri bulmaya çalıştık. Şimdi bu olaylardan sonra her şeye sıfırdan başlayacağız. Bunların hepsi insanı sıkıntıya, strese sokuyor. Ben akşam gözyaşına boğuldum. Niye? İşçimi çalıştıracak gücüm kalmadı. Gündelik yaşayan insanlar burada çalışıyor ve onlar işsiz kalacak.  Kapanma saati gece 10 olunca bize yüzde 50 bir darbe vurdu.  Mersin’de ortalama 10 bin kişi bu tür yerlerde çalışıyor. Sadece benim 100 işçim var. Düşün bu düşecek 70 kişiye.  Zaten masalarımızın arasında 3 metre 4 metre var. Hijyen kurallarına dikkat ediyoruz. Öbür tarafta insanlar tıka basa otobüse biniyor. Oradan virüs bulaşmıyor da buralardan mı bulaşıyor” ifadelerini kullandı.

 

ESNAF ÖNÜNÜ GÖREMİYOR

Çankaya Mahallesi’nde kafe işletmeciliği yapan bir vatandaş da,  sadece gel al servisi ve paket servisinin işlerini büyük oranda düşüreceğini söyledi. Kafe işletmecisi, “Cuma gününden itibaren masa müşterisi alamayacağız. Neler olacak, nasıl idarece edeceğiz, bilmiyorum” diye konuştu.