Kansere neden olduğu iddia edilen tarım ilaçları meclis gündeminde | Güney Gazetesi Mersin

Kansere neden olduğu iddia edilen tarım ilaçları meclis gündeminde

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, tarım ilaçlarında kullanılan glifosatın kansere neden olduğu iddialarını meclis gündemine taşıdı.

Kansere neden olduğu iddia edilen tarım ilaçları meclis gündeminde


HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Rıdvan Turan önergesinde “Bilindiği gibi glifosat adlı kimyasal uzun bir süreden beri Amerika’da, Avrupa’da en çok tartışılan ve mahkemelere konu olan bir madde. Tüm dünyada glifosat etken maddesi içeren çok sayıda ot ilacı/ Herbisid var. En çok bilineni ise Roundup. Bazı ülkeler bu ilacı yasakladı. Monsanto’nun ürettiği Roundup tarım ilacının etken maddesi glifosatın kansere neden olduğu iddiası ile 2014’te Amerika Birleşik Devletleri’nde açılan davada mahkeme Monsanto’yu 289 milyon dolar tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu davayı emsal göstererek çok sayıda dava açıldı. Monsanto’yu 2018’de 65 milyar dolara satın alan Bayer, dava açanlarla anlaşarak 10 milyar 900 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Daha evvel ben de bu herbisid hakkında Bakanlığa soru önergeleri vermiş, Meclis bahçesinde kullanıldığını tespit ettiğim için de TBMM Başkanı Sayın Mustafa Şentop’a konuyu bizzat bildirmiştim. Bakanlığa verdiğim soru önergesine verilen cevapta, Avrupa Birliğinde kullanımı serbest olduğu için Türkiye’de de kullanıldığı vurgulanmıştı. Geçtiğimiz günlerde konu ile ilgili ülkemizde önemli bir gelişme yaşandı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, Alman Kimya Şirketi Bayer’in bünyesine katılan Monsanto’nun ürettiği tarım ilaçlarının etken maddesi glifosatın çevre ve insan sağlığına zararlı olduğuna karar verdi. Böylece Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği söz konusu etken maddenin ruhsatı da iptal edilmiş oldu.

Ancak alandan elde ettiğimiz bilgilere göre ilaç hala ülkemizde tarım alanlarında yaygın olarak kullanılmakta” dedi. (Haber Merkezi)