ESRA ŞASİ YAĞMUR
Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinden İHD, Eğitim-Sen, Mersin Barosu ve Kadın Platformu öncülüğünde oluşturan komisyon 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla ortak basın açıklaması ve çocukların da katıldığı atölye etkinliği gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim- Sen Mersin Şube Eğitim ve Yüksek Öğretim Sekreteri Duygu Taner, çocuk haklarının korunması amacıyla 1989 yılında Birleşmiş Milletler tarafından hayata geçirilen ve Türkiye'nin de imzaladığı Çocuk Hakları Bildirgesi ile çocukların kendilerini güvende hissetmeleri, eşit, özgür ve barış içerisinde bir yaşam sürmesinin amaçladığını anımsattı.
Taner, "197 devletin imzalayarak ve çocuk hakları konusunda yükümlülük altına girmeyi taahhüt etmesine rağmen dünya genelinde yoğun bir şekilde çocuk hak ihlalleri yaşanmaya devam ediyor" dedi.
"İSTİSMAR TOPLUMSAL SORUNDUR"
Tüm dünyada ve Türkiye'de önemli bir sorun olan istismar ve ihmalin, çocuğu yalnız içinde bulunduğu dönemde değil ileri yaşlarda da olumsuz etkilediğini anlatan Taner, "Çocuk istismarı dünyada milyonlarca çocuğu ve ailelerini etkileyen önemli bir toplumsal sorundur. Çocuk üzerinde bilişsel, duygusal, fiziksel ve sosyal etkileri olan istismar, çocukların yaşamlarında onarılmaz sonuçlara yol açmaktadır. Onun içindir ki çocuk hakları bildirgesi kaleme alınmış ve imzacı devletlere sorumluluklar yüklemiştir" dedi.
"PANDEMİ ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLEDİ"
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sürecinin çocukların yaşamını olumsuz yönde etkilediğini ve uzun süredir evlerde kapalı kaldıklarını aktaran Taner, bu dönemde kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin yüzde 27,8 oranında arttığını vurguladı.
Öte yandan Eğitim-Sen teras katında pandemi kurallarına uygun olarak yapılan atölyeye katılan 9-12 yaş arasındaki çocuklarla interaktif söyleşi, resim ve bez çanta üzerine boyama, uzman eşliğinde iyi-kötü dokunuş etkinliği gerçekleştirildi. Atölyede aynı zamanda anne- baba eğitimi verildi.