“Girdi fiyatları artarken süt fiyatları neden artmıyor?” | Güney Gazetesi Mersin

“Girdi fiyatları artarken süt fiyatları neden artmıyor?”

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, çiğ süt üreticilerinin sorunlarını meclis gündemine taşıdı.

“Girdi fiyatları artarken süt fiyatları neden artmıyor?”


Turan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Çiğ süt üreticisi 15 Kasım 2019 tarihinden bu yana süte zam alamadı. Çiğ süt referans fiyatı yaklaşık 1 yıldır litre başına 2 lira 30 kuruş. Buna karşılık yem hammaddelerinin fiyatı bu dönemde ortalama %77 arttı. Süt yeminin fiyatı %63, besi yeminin fiyatı %60 arttı. Kur arttıkça da fiyatlar artmaya devam ediyor. Tam böylesi bir durumda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yem piyasalarında istikrarı korumak, besici ve yetiştiricilerin üretim maliyetlerini düşürmek için 3 ay vadeli vade farksız 100 bin ton arpa satışı yapılacak.

Süt destekleme primi alacak üretici sayısının 246 bin 649 olduğu, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin satışa çıkardığı arpa miktarının da sadece 100 bin ton olduğu düşünüldüğünde, bu miktarın “yem piyasalarında istikrarı korumak, besici ve yetiştiricilerin üretim maliyetlerini düşürmek” için yeterli olacağı kamuoyunca tartışılmaktadır” dedi.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “100 bin ton arpa satışı ile yem fiyatlarının düşmesinin, piyasanın düzenlenmesinin mümkün olduğunu düşünüyor musunuz? Üreticiye 1 ay süreyle büyükbaş hayvan başına günlük 5 kilo, küçükbaş hayvan başına günlük 1 kilo arpayı piyasaya göre ucuza temin etmekle yem piyasası düzenlenebilir mi? Yem piyasalarını düzenlemekte en etkin yol olan, tasfiye edilmiş olan yem fabrikalarının kamusal bir planlama dahilinde yeniden üretime geçirilmesini düşünüyor musunuz? (Haber Merkezi)