“Diplomamız yeter” | Güney Gazetesi Mersin

“Diplomamız yeter”

Resmî Gazetede yayınlanan Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ, bu tür tesislerde çalışmak için çevre mühendisliği mezunu olmak şartını kaldırdı. Tebliğe göre belli bir eğitimden geçecek bütün lisans mezunları atıksu arıtma tesislerinde görev alabilecek.

“Diplomamız yeter”


Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, söz konusu yönetmeliğin çevre mühendisleri açısından hak kayıplarına yol açacağını söyledi.

Can, “Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ" Çevre Mühendisliği’nin temel konularından atıksu arıtma tesisi işletimini, Bakanlıkça düzenlenecek sertifikalı eğitimle gerekli koşulları sağlayan tüm lisans mezunlarının yapabileceği bir meslek alanına çeviriyor. Ülkemizin doğal varlıklarının ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkının sağlanması ve korunması ile yükümlü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan uygulama, meslek alanı çatışması yaratmasının yanı sıra, kirletici etkisi olan tesislerde yetkin olmayan kişilerin tesis sorumlusu olması ile doğal varlıklarımızı ve yaşamımızı, geri dönüşü olmayacak çevresel riskler ile karşı karşıya bırakmaktadır. Ülkemizde Çevre Mühendisleri hem nitelik hem de sayı olarak bu çalışmaları yürütecek yeterliliğe sahip uzmanlık disiplini olup, farklı meslek disiplinlerinin yetkilendirilmesine gerek bulunmamaktadır. Bakanlıkça gün geçtikçe sayıları artarak yayımlanan benzer mevzuatlarla, birkaç gün veya saatlik eğitimlerle diğer meslek gruplarının Çevre Mühendisliği ile eşdeğer tutulması kabul edilemez. Biz çevre mühendisleri önemsediğimiz ve üzerinde akademik ve teknik çalışmalar sürdürdüğümüz çalışma alanlarımız ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının üniversiteler de eğitimin akademik düzlemde iyileştirilmesi ve saha çalışmalarında Çevre Mühendislerinin etkin olması yönünde çalışmalar içinde olması gerekirken Çevre Mühendisliği diplomaların değersizleştirilmesi ve yok sayılması üzerine hareket etme yolunu seçmesini mesleki hak kayıplarına neden olmaktadır. (Haber Merkezi)