Su savaşı! | Güney Gazetesi Mersin

Su savaşı!

MESKİ Genel Kurulu’nda su fiyat tarifeleri için taktik savaşı vardı. 5 ay önce su fiyatlarında indirim yapılmıştı. Cumhur İttifakı o indirime ek yeni bir indirim için komisyondan karar çıkardı. Başkan Seçer komisyon kararını oylatmadı, “Tarifeler aynı kalsın” diyerek idare teklifini oylattı. Cumhur İttifakı ret verince genel kuruldan bir karar çıkmamış oldu.

Su savaşı!


ABİDİN YAĞMUR

 

MESKİ olağan genel kurulu, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Cumhur İttifakı üyeleri arasında su fiyatı tartışmalarına neden oldu. Seçer, 5 ay önce su fiyatlarında indirim yaptıklarını belirterek 2021 yılında su fiyatlarının aynı kalacağına dair teklif sundu. Cumhur İttifakı ise komisyondan su fiyatlarında yeni bir indirim yapılmasını öneren bir karar çıkardı. Seçer, komisyon raporunu oylatmadı, idare teklifini oylattı. Cumhur İttifakı idare teklifine ret oyu verdi. Böylece su fiyatlarıyla ilgili bir karar çıkmadı. Mecliste sinirler gergin, tartışmalar hararetliydi.

MESKİ olağan genel kurulu Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer Başkanlığı’nda yapıldı. Toplantıya Cumhur İttifakı üyeleriyle Başkan Seçer arasındaki tartışmalar damga vurdu. Su fiyatlarıyla ilgili idare teklifi reddedildi, su fiyatlarının belirlenmesi bir başka genel kurula kaldı.

MESKİ genel kurulunda, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 2021 yılı su tarifeleriyle ilgili raporu ele alındı. Başkan Vahap Seçer, 5 ay önce su fiyatlarında indirime gittiklerini, 2021 yılında su fiyatlarında değişim olmayacağını geçen genel kurulda dile getirmişti.

Ancak AKP ve MHP’nin çoğunlukta olduğu Plan ve Bütçe Komisyonu, su fiyatlarında yeni bir indirim yapılmasına dair bir rapor hazırladı.

Cumhur İttifakı’nın bu hamlesi, genel kurul toplantısından 2 saat önce de bazı internet siteleri üzerinden servis edildi.

Toplantıda komisyon raporu üzerine söz alan Başkan Vahap Seçer,  “Aldığımız bedeller, fatura bedelleri bizim cebimize giden paralar değil. Yatırım için kullanılacak. Temmuz ayındaki genel kurulunda su fiyatlarıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştı, vatandaşın fatura tutarlarını aşağıya çekmeye dönük karar almıştık. Ortak bir uzlaşma ile kademelerde birtakım düzenlemeler getirdik ki bu indirim anlamına gelir. Atık su arıtma bedelini yüzde 50’den yüzde 45’e indirmiş, bakım ücretini kaldırmıştık ve yaklaşık yüzde 20’lik bir indirim olmuştu. Komisyona Cumhur İttifakı tarafından getirilen teklif, bizim idare teklifi ile uyuşmuyor. Biz temmuz ayında atıksu bedelini yüzde 50’den yüzde 45’e düşürmüştük ve devam ediyor. MESKİ bütçeden gelen payla yönetilmiyor.  Maliyeden gelen bir geliri yoktur. Su gelirlerinden ya da vergi gelirlerinden bu hizmetlerini sürdürürler, yatırımlarını yaparlar, bakımlarını yaparlar. Dolayısıyla bu konu komisyonlarda günlerce tartışıldı. İlave bir indirimin bütçemizi altüst edeceğini, yatırımlarımızı engelleyeceğini ve kurumun yönetilemez olacağını bürokratlarımız size anlattılar. Ama ısrarla yönetimle ortak bir karar almadan, dramatik bir düşüşle ve ilave birtakım indirimlerle komisyon raporu geldi. 2021 tarifesinde bir değişiklik yapmadık. Enflasyon oranında bir değişimle 2021 yılı geçirmenin planlarını yaptık. Üstüne üstlük onu da kaldırıyorsunuz. Popülizmle bu kurumu nereye kadar götürebilirim. Siz belediyelerinizi nereye kadar götürebilirsiniz. Gözünüzü seveyim siyasi değerlendirmelerle, popülizmle her mecliste benim önüme engel çıkarılırsa Mersin kazanmaz. Mersin kaybeder, Mersin halkı kaybeder” ifadelerini kullandı.

 

“MESKİ’YE PİYANGODAN PARA MI ÇIKTI?”

MESKİ’nin şu anda 1 milyar liralık yatırım planı olduğunu kaydeden Seçer, “Ben her şeyin hesabını en ince ayrıntısına kadar yapmak zorundayım ki bu kurumları yönetebileyim.  Komisyondan gelen teklif kurumda dengeleri bozacağı, yatırımlarımıza darbe vuracağı düşüncesiyle bunları size anlatıyorum. Bir teklif getiriyorsunuz, bunda beni ikna edin. Mazot mu düştü, döviz mi düştü, elektrik fiyatı mı düştü, işçi ücretleri mi düştü, MESKİ’ye piyangodan para mı çıktı. Bunu tartışalım. Bana hikaye anlatmayın” diye konuştu.

 

“ÖNCEKİ DÖNEMDE NEDEN YÜZDE 35’E İNDİRMEDİNİZ”

Başkan Seçer’in bu sözleri üzerine MHP’li meclis üyesi Mehmet Topkara,  “Bu anlattıklarım, bu meclis kararları hikaye ise bu hikayeyi en baştan beri yazan sizsiniz” diye tepki gösterdi.

Vahap Seçer de,  “Önceki dönemde neden yüzde 35’e düşürmediniz. Neden önceki dönemde enflasyon farkı almayalım demediniz?  Su fiyatlarında, atıksu bedellerinde bir değişiklik yapmıyoruz. 5 ay önce üzerinde uzlaştığımız rakamlarda 5 ay sonra yeniden indirim istiyorsunuz.  Ben zam yapmıyorum. Altını kara kalemle çiziyorum zam yapmıyorum. Su tarifeleri aynı kalıyor” ifadelerini kullandı.

Tartışmaların ardından Başkan Vahap Seçer, komisyon raporunu oylamaya sunmadı ve idare teklifini oylamaya sundu. Oylama sonucunda AKP ve MHP grupları su fiyatlarının 2021 yılında aynı kalmasını öneren teklifi reddetti. Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan gelen teklif de oylanmadığı için genel kuruldan su tarifeleriyle ilgili karar çıkmadı.