“İŞİ OLMAYAN GELMESİN” | Güney Gazetesi Mersin

“İŞİ OLMAYAN GELMESİN”

HES kodu zorunluluğu gelince adliyede uzun kuyruklar oluştu

“İŞİ OLMAYAN GELMESİN”


ABİDİN YAĞMUR
Adalet Bakanlığınca başsavcılıklara gönderilen yazı ile adliyelere ve istinaf mahkemelerine girişlerin HES kodu ile sağlanacağı kararı alınmıştı. Alınan karar sonrasında Mersin Adliyesi önünde sabah saatlerinde uzun kuyruklar oluştu. Zaman zaman sosyal mesafeye uyulmayan adliye girişlerinde, görevliler sık sık sosyal mesafe konusunda uyarılarda bulundu.
“ADLİYELERDE TÜM KAPILAR AÇILMALI”
Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Mersin Adliyesinde bir facianın yaşandığını belirterek, “ Ben bunun olacağını zaten tahmin ediyordum. Dünden beri adliyenin önünde bunun olacağını anlatmaya çalışıyordum. Günde 7 bin ile 10 bin arası insanın giriş çıkış yaptığı bir yerde, siz sadece 2 personelle bu kadar insanı kontrol edemezsiniz, bunların HES kodu sorgulamasını yapamazsınız. Nitekim bu sabahta oluşan uzun kuyruklar durumun ne kadar kötü durumda olduğunu bizlere gösterdi. Başsavcılığımızla da görüştük, buna acil bir çözüm bulalım dedik. Adliyenin kuzey ve güney kapısının açılmasıyla birlikte bu yoğunluğun azalacağı önerisinde bulunduk. Bu kapılar bugün kapalıydı eğer açık olsaydı bugün bu yoğunluk yaşanmazdı. Aldığım haberlere göre yarın (Çarşamba) o kapılar da açılacak. İki kapının açılmasıyla birlikte vatandaşlarımız ve avukatlarımız daha rahat giriş çıkış yapabilecek” dedi.
Pandemi sürecinde ülkenin çok ciddi bir krize girdiğini söyleyen Yeşilboğaz, “HES kodu uygulamasının mutlaka getirilmesi gerektiğini söyledik ve uygulanmaya başladı. Fakat uygulayıcıların bunları uygulamaya geçirirken ki yaptığı hatalar sistemi köreltiyor. En büyük sorunumuz bu. HES kodu uygulaması, gerekirse duruşmaların ertelenmesi, belli bir süre duruşmaların yapılmamasını, adliyelerin kapatılmasını gibi önlemler alınması gerektiğini günler öncesinden zaten bildirdik” dedi.
“İŞİ OLMAYAN ADLİYEYE GELMESİN”
Acil işi olmayan vatandaşların adliyelere gelmemesi gerektiğinin altını çizen Yeşilboğaz, yaşanan bu uzun kuyrukların diğer hak aramaya gelen insanların haklarını engelleyeceğine dikkat çekti. Yeşilboğaz, “Bugün tutuklu sanıklar sabah 9’daki duruşmalara giremedi ve duruşmalar ertelendi. Vatandaşlarımızdan duyarlı olmalarını istiyoruz. Çok önemli bir gerekçeleri yoksa adliyelere bu süreçte gelmesinler” dedi.