“Esnaf dertten alev alıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Esnaf dertten alev alıyor”

Kuruyemişçi de dönerci de terzi de aynı dertten mustarip: İş yok!

“Esnaf dertten alev alıyor”


Pandemi kısıtlamalarından en çok etkileneceklerin başında yeme içme sektörü geliyor. Yaşanan ekonomik buhranla birlikte pandemi kısıtlamalarına da maruz kalan Mersin esnafı, devletten destek bekliyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta sonu sokağa çıkma yasağının uygulanması Mersin esnafını yeni bir külfet içerisine soktu. Yaşanan ekonomik krizle birlikte pandemi kısıtlamarıyla ayakta durmaya çalışan esnaflar, devletten destek paketleri bekliyor. 

“TABELAMIZ AÇIK; GERÇEKTE KAPALIYIZ”
22 yıldır Mersin’de kuruyemiş dükkanı işleten Bektaş Adıgüzel, pandemi sürecinde işlerinin yüzde 50 oranda düştüğünü belirterek “Pandemiden önce kazandığımız paranın yarısını kazansak neredeyse dua edeceğiz. Elektrik, su, internet, kira, çalışanlarımız, SGK gibi birçok kalem var. Bu kalemler devam ediyor ve ödüyoruz. Ödediğimiz için de bir nebze olsun can suyu niyetinde devletten bir şeyler bekliyoruz” dedi. Adıgüzel, “Pandemi kısıtlamalarının ilk uygulandığı zamanda iş yerlerimiz tamamen kapalıydı. İkinci evrede ise devletimiz cumartesi ve pazar günleri işletmelerimizin açık olmasını istiyor. Fakat benim yoldan geçen müşterim yok. Sokağa çıkma yasağının başlamasıyla birlikte hafta sonu işlerimiz sıfıra düştü. Biz de sokağa çıkma yasaklarından sonra cebimizden yediğimiz için cumartesi ve pazar günleri bir kuruyemişçi ve imalatçı olarak dükkanımızı açmıyoruz” dedi.
Devletten esnaf olarak beklentilerinin olduğunu söyleyen Adıgüzel, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın kiracılarla alakalı yapacağı bir açıklama var. Bizi ilgilendireceği bir konunun olacağını düşünmüyorum. Çalışanlarımızın bir kısmını devlet sağ olsun kısa çalışma ödeneği adı altında işe gelmeyenlere iİş-Kur aracılığıyla yardım ediliyor. Sonuç olarak hafta sonu kısıtlamalarıyla birlikte ‘Tabelamız açık, gerçekte kapalıyız’ olarak esnaf teşkilatını isimlendirebiliriz” diye konuştu.

“SAĞDAN SOLDAN BORÇ ALARAK AYAKTA DURMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Döner dükkânı işletmeciliği yapan Metin Öyük Doğulu ise, “Biz dükkanımızı iki ay önce açtık. 15 elemanla başladık bu işe. O zamanlar hafta sonu yasağı yoktu ve kısıtlamalar bu kadar yoğun değildi. Şu anda 7 elemana düştük. Çünkü durum gerçekten kötüye gidiyor. Elemanlara aylık veriyorduk, sigorta yapıyorduk ama artık günlük yevmiye ile çalıştırıyoruz. Çünkü geçen ay elemanların maaşlarını ve sigortalarını yatırırken çok zorlandık. En sonunda böyle bir karar aldık. Sağdan soldan borç alarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Şu anda işten çıkarmak yasak olduğu için çoğunu ücretsiz izne gönderdik. Yeni bir mekan olmamızla birlikte telefon numaralarımız her tarafa yayılmadığı için çok zor bir süreçten geçiyoruz.7 elemanla birlikte, dükkanın kirası, elektriği, suyu ödeyecek parayı bulamıyoruz. Her gün cepten gidiyor. Hafta sonları da cepten gidiyor. Esnaflar için duyduğum kadarıyla bugün bir toplantı varmış. Sayın Cumhurbaşkanımız genel bir toplantı yapacakmış, esnafın elektriği, suyu, kirasıyla ilgili. Bütün esnaflar olarak gerçekten güzel bir habere ihtiyacımız var” dedi

“ARTIK BİZİM DE SESİMİZİ YETKİLİLER DUYSUN”
46 yıldır terzilik yapan Ali Olgar, “1974’den beri çalışıyoruz. Durumum çok kötü. Keşke dükkanlar tamamen kapansa da bizde evimizde otursak. Çünkü korkarak geliyoruz. Üstüne üstelik para da kazanamıyoruz. Sokaklarda kimse yok, işlerimiz çok zor durumda. Ben emekliyim, devlete şimdiye kadar vergimi yatırdım ama bu süreçte devletimiz bana sahip çıkmadı. Devletten bu süreçte hiçbir destek almadık. Artık bizim de sesimizi yetkililer duysun” dedi. (Haber Merkezi)