Tekstilde kölelik düzeni | Güney Gazetesi Mersin

Tekstilde kölelik düzeni

Sipariş varsa Covit-19’a rağmen çalıştırıyor, sipariş yoksa ücretsiz izin adı altında işten atıyorlar

Tekstilde kölelik düzeni


ABİDİN YAĞMUR
DEV TEKSTİL Sendikası Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, son günlerde tekstil işyerlerinde yaşanan sorunlarla ilgili bir açıklama yaptı.
Tekstil işçilerinin salgın koşullarında açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edildiklerini kaydeden Subaşı, “Ne Covid 19, ne de çalıştıkları yerlerde uğradıkları haksızlıklar peşlerini bırakmıyor. Şu günlerde Mersin Serbest Bölge’de ve kentteki birçok tekstil firmasında binlerce işçi “sipariş yok” denilerek ücretsiz izne çıkarılmış durumda. Ücretsiz izne çıkarılan işçiler arasında İŞKUR üzerinden çok sayıda işçi olduğu için hiçbir şeyden faydalanamıyorlar. Diğerlerineyse işsizlik fonundan çok az miktarda para veriliyor. Oysa binlerce işçiyi iş olmadığında ücretsiz izne çıkaran bu firmalar Covid-19 vakalarını önlemek için karantina önlemleri kapsamında üretime ara vermeye sıra gelince yetişmesi gereken iş var diyerek işçileri çalıştırmakta sorun görmüyorlar” dedi.
Yalınayak mahallesinde bulunan Yalın Hazır Giyim adlı işyerinde pandemi süreci öncesinde de maaşların düzensiz ödenmesi durumunun söz konusu olduğunu, son dört beş aydır ise ücretlerin ya hiç ödenmediğini ya da en fazla yarısının ödendiğini savunan Subaşı, “Burada da “işten çıkarma“ yasağı işçilere bir tuzak olarak kullanılmakta. Yalın Hazır Giyim’de, yıllık izinlerini bile kullandırmadan işçiler ücretsiz izne zorlamakta veya bazı işçileri istifa etmiş gibi göstererek işten çıkarmakta.  Öğrendiğimiz bilgilere göre firmanın şu an taraf olduğu 150 civarında arabuluculuk dosyası veya işçilik alacakları davası mevcut. Bu firmada daha öncede haklarını istemeye giden işçilere şiddet uygulanmıştı. Aynı zamanda işçiler, dava sonunda işçilerin tazminatlarının ödenmemesi için makinelerin kaçırıldığını dile getirmektedir. Makinaların ve kumaşların bir kısmını başka tekstil firmalarına götürülerek fabrikanın içinin boşaltmaya çalışıldığı sendikamıza iletilmiş durumda. Bu da dava sonuçlanıncaya kadar muhtemelen işçilerin elinde işyerinin ismi dışında hiçbir şey kalmayacağını gösteriyor. Dolayısıyla işçiler, tazminatlarını almaya hak kazansa bile bunu patrondan tahsil edemeyecekler ve bir kez daha mağdur olacaklar” dedi.