Mersin-Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TÜİOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, 4. İstanbul Ekonomi Zirvesi’nde Türkiye’de ilk OSB kuran kadın sanayici ve tarımsal ürün işleme teknoloji alanındaki yenilikçi çalışmalarından dolayı “Yılın Sanayici İş Kadını” ödülüne layık görüldü. Zirve kapsamında düzenlenen 4. İstanbul Altın Değerler Ödül Töreni’nde TÜİOSB Başkanı Gül Akyürek Balta’nın ödülünü Eski Devlet Bakanı ve İstanbul Ekonomi Zirvesi Yönetim Kurulu Başkanı Kürşad Tüzmen takdim etti.
EKONOMİYE YÖN VEREN İSİMLER ZİRVEDE BULUŞTU
“Sürdürülebilir Kalkınma İçin Küresel Ekonominin Yeniden Dizayn Edilmesi” ana temasıyla Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen 4. İstanbul Ekonomi Zirvesi iş, siyaset ve bürokrasi dünyasının tanınmış isimlerini bir araya getirdi.
Zirve kapsamında düzenlenen Tarımda Sürdürülebilirlik ve Gıda Arz Güvenliği İlişkisi Paneli’nde değerlendirmelerde bulunan TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, Mersin’in ilk gıda ihtisas OSB’si olan TÜİOSB’de yapılan çalışmaları da anlattı.
Gül Akyürek Balta, güvenli gıda arzı, sürdürülebilir tarım uygulamaları, inovatif tarımsal ürün işleme süreçleri ile yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyara, 2100’de ise 11,2 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini kaydeden Gül Akyürek Balta, “Artan gıda talebini karşılayabilmek, herkesin yeterli ve besleyici gıdaya erişimini sağlayabilmek için tarımsal üretimin en etkin ve verimli biçimde arttırılması, gıda kaybı ve israfının önlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda tarım sektöründe sürdürülebilir yaklaşımlar, dünya çapında gıda güvenliği ve beslenme sorununun iyileştirilmesi için son derece önemlidir. Tarımsal sürdürülebilirlik, büyüyen nüfusun taleplerini karşılamak için mahsul üretimini artıracak, aynı zamanda çevreyi ve doğal kaynakları koruyacak tarım tekniklerinin geliştirilmesi ve uygulanmasıyla sağlanabilir” dedi.
‘ÇEVRE DOSTU GIDA ÜRETİMİ İÇİN PARADİGMA DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VAR’
Güvenli gıdaya erişime ve açlığı sonlandırma girişimlerine rağmen günümüzde yaklaşık 821 milyon insanın açlık çektiğini vurgulayan Gül Akyürek Balta, “Dünyanın çevre dostu yaklaşımlarla sürdürülebilir ve güvenli gıda üretimi için tarımsal kalkınmada bir paradigma değişikliğine ihtiyacı var. Bunun için tarım uygulamaları, çiftlik arazilerinin insan ihtiyaçlarını süresiz olarak karşılayacak gıda üretme kabiliyetine ve çevre üzerinde sürdürülebilir etkilere sahip olacağı şekilde tasarlanmalıdır. Geleceğin ve bugünün gerçek tarımsal zorlukları, jeopolitik ve sosyoekonomik bağlamlara göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle, sürdürülebilir tarım kapsayıcı olmalı ve gıda üretimi taleplerine yanıt vermek için zaman içinde her döneme uyarlanabilecek esnekliğe sahip olmalıdır.” diye konuştu. (Haber Merkezi)