Esnaf destek paketinin genişletilmesini istiyor | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf destek paketinin genişletilmesini istiyor

Esnaf destek paketinin genişletilmesini istiyor


ABİDİN YAĞMUR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yapılan kabine toplantısında esnafa kira desteği ve hibe desteği verileceğini açıkladı. Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer verilen desteğin istedikleri oranda olmadığını belirterek paket dışında kalan diğer diğer meslek gruplarının da destek paketine dahil edilmesini istedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son yapılan kabine toplantısının ardından esnafa destek paketi açıkladı. Erdoğan, “Önümüzdeki 3 ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar TL destek sağlamayı planlıyoruz. 3 ay süreyle ayda 1000 TL destek ödemesi yapacağız. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan kesime, 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız. İş yeri kira olan esnafımıza üç ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız” dedi
Hibe şeklinde verilecek destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi ile pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecileri faydalanabilecek.

“PAKET KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ”
Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Talat Dinçer, “Şu anki destekler istediğimiz oranda değil ama hiç olmamasından iyidir” dedi.
Dinçer, “Mersin’de pandemi sürecinden bugüne kadar 30 binin üzerinde esnaf kepenk kapattı. Bundan önceki zamanda hiçbir destekte bulunulmadı. Belli meslek grupları olan dolmuşçular, şoförler, taksiciler, servisçiler, lokantacılar, kahveciler ve pastanecilerin bin liraya kadar maddi destek sağlanması önemli bir adım. Ama kapsam alanı biraz dar tutuldu. Mesela kantinciler, büfeciler, internet kafeler, belli restoranlar girmedi. Bunların da pakete dahil edilmesi lazım” dedi.

“SGK PRİMLERİNE DESTEK SAĞLANSIN”
Verilen desteği yeni bir adım olarak nitelendiren Dinçer, “Bununla birlikte pandemi mağduru esnafın SGK primlerine destek sağlanması gerekiyor. Önümüzdeki aydan itibaren SGK primleri de bin liranın üzerine çıkacak. Bu gibi durumlarda iş yapan esnafın üzerinde büyük bir yük oluşturuyor. İnsanlar SGK primlerini ödeyemiyor. Bunun da devletçe karşılanması gerekiyor” diye konuştu.

“Taksi şoförleri için de düzenleme yapılsın”

25 yıldır taksicilik yapan Mehmet Salih Tunç  pandemi nedeniyle işlerinin çok fazla bozulduğunu söyledi. Tunç, “Verilen destek için hükümetimize teşekkür ederiz ama bu destek şoförleri kapsamıyor. Keşke bizi de kapsasa. Kira desteğinin hiçbir şekilde faydası yok. Her şey çok pahalı. Pandemi sürecinde herkes evinde kimse bir yere gidemiyor. Zaten her yer kapalı. Taksiciler zor durumda. Şoförler olarak da devletimizden destek bekliyoruz” diye çağrıda bulundu.

“VERİLECEK DESTEK BU DARLIK SÜRECİNDE ÇOK İYİ GELİR”

 

10 yıldır kahvecilik yapan Halis Güngör ise yaşadığı sorunları şu şekilde anlattı: “Pandemi sürecinde işlerimiz çok fazla geriledi. Artık dükkanı açarken bile zarar ediyoruz. Verilecek destek bu darlık sürecinde çok iyi gelir. Esnafı bu süreçte daha fazla desteklemelerini bekliyoruz. Çünkü bu şartlar altında esnaf çok fazla dayanmaz. Bu zor zamanda devletimizin her zaman arkamızda durmasını istiyoruz.