Reşit Galip’in ismi Mezitli’de parka verilecek | Güney Gazetesi Mersin

Reşit Galip’in ismi Mezitli’de parka verilecek

Mezitli Belediye Meclisi, Merkez Mahallesi 52266 sokakta bulunan parka Mustafa Kemal Atatürk’ün fikir babası olarak adlandırılan, dönemin Milli Eğitim Bakanı Doktor Reşit Galip’in isminin verilmesi kararını aldı.

Reşit Galip’in ismi Mezitli’de parka verilecek


Günümüzde andımız olarak bilinen ve uzun yıllar okullarda her sabah okunması sağlanan metnin de yazarı olan Reşit Galip’in hayatını Başkan Neşet Tarhan aktardı. Soyadı Kanunu sonrası adı Mustafa Reşit Baydur olan Reşit Galip’in yaşamını yitirdiği 1934 yılına kadar çok özel başarılara imza attığını belirten Başkan Tarhan, “Sakarya Savaşı’ndan sonra Ankara’da Sağlık Bakanlığı Hıfz-ı Sıhha Dairesi başkanlığına getirildi. Ankara’da sağlığı bozulduğundan havası yumuşak bir yere tayinini isteyen Reşit Galip, 5 Aralık 1921’de Mersin hükûmet doktoru olarak atandı. Görev süresinin sona ermesine rağmen çok sevdiği Mersin’de kentte kalarak serbest hekimlik yaptı. Mersin’de bulunduğu sırada hekimliğin yanı sıra “Yeni Mersin” gazetesinin başyazarlığını üstlenmiş ve “Yeni Adana” gazetesinde de yazılar yayımlamıştır. Bu yayın organlarında Anadolu’nun ve Türklüğün kurtarılması için temel sorunun köylere hizmet götürmek ve köylüyü eğitmek olduğunu vurgulayan yazılar yazdı” bilgilerine yer verdi.

“SİYASETÇİNİN FAKİR ÖLMESİ GEREKİR DİYEBİLECEK KADAR NAMUSLU BİR ADAM”
Görüşmeler sırasında söz alarak Reşit Galip’in Mersin’de yetişmiş olan en önemli devlet adamı olduğunun altını çizen meclis üyesi Mehmet Semih Nane, Reşit Galip’in isminin Mezitli’de bir parka verilecek olmasının çok önemli bir karar olduğunu söyledi. Nane, “Milli Eğitim Bakanlığının yanında çok önemli kurumların başında olmasına rağmen öldüğünde cebinde sadece 5 lira vardı. Siyasetçinin fakir ölmesi gerekir diyebilecek kadar namuslu bir adam. Ben Nisan ayında çıkarmayı planladığım kitabımda Reşit Galip’e özel bir bölüm ayırmayı planlamıştım. Şu an parka isim verilmesi en çok beni mutlu etti” dedi. 
Öneri tüm meclis üyelerinin oy birliği ile görüşülmek üzere İmar, Kültür Sanat ve Çevre Komisyonlarına havale edildi.  (Haber Merkezi)