Pandemi döneminde eğitimde eşitsizlik arttı | Güney Gazetesi Mersin

Pandemi döneminde eğitimde eşitsizlik arttı

Eğitim-Sen Şube Başkanı Sümbül, eşitsizliğe dikkat çekti, “Bu dönem sınav yapılmamalı” dedi

Pandemi döneminde eğitimde eşitsizlik arttı


ESRA ŞASİ YAĞMUR 
Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, uzaktan eğitimde yaşanan sosyal ve ekonomik eşitsizliklerin biran evvel giderilmesi gerektiğini bildirdi. Pandemi döneminde eğitimde yaşanan sıkıntılara ve öğretmenlerin sorunlarına dair açıklama yapan Sümbül, bu süreçte öğretmenlerin evlerini okula dönüştürerek bilgisayar, internet erişimi, öğretim materyallerinin üretim girdilerini kendilerinin sağladığını veya satın aldığını dile getirdi. 
Sümbül, “Yasalarla tanımlanmış sekiz saatlik çalışma süreci öğrencileri ve velileri desteklemek üzere daha uzun saatlere uzamıştır. Okul çağında çocukları olan eğitim ve bilim emekçileri evde “sessiz bir yer bulmak” da dâhil, ciddi bir özveri içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çabalara karşın, eğitim ve bilim emekçilerinin yoğun ev içi emeği, eğitim alanının genel görünmezliği durumunun uzantısı olarak daha da görünmez kılınmıştır” dedi. 
“UZAKTAN EĞİTİMDEKİ EŞİTSİZLİK GİDERİLMELİ “
Eğitimdeki eşitsizliğin pandemi döneminde daha fazla ortaya çıktığını aktaran Sümbül, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ise bu adaletsizliği gidermek yerine tablet dağıttığına dair yaptığı açıklamaların yaşanan kaosun üstünü örtmeyeceğini söyledi. 
Sümbül,” Öğrencilerimizin evdeki ve okuldaki koşullarının eşit olmadığı en çok pandemi günlerinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca Türkiye’de yaşanan işsizlik okyanusunda eğitimin sonuçlarının da eşit olmayacağı bilinmektedir. Bu durumun pandemi sürecinde içine girilen ekonomik çıkmazla iyice derinleştiği öncelikle kabul edilmek zorundadır. Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitime yeterince erişemediği bir ortamda “150 bin tablet dağıttık. Ocak ayına kadar da 300 bin/500 bin tablet dağıtacağız.” açıklamalarıyla eğitimde yaşanan kaosun üstü örtülemez. Dağıtımda dahi kayırmacılıkların olduğu, kimi illerde tablet dağıtımı için öğretmenlerden katkı isteyen “idarecilerden gelen cep mesajları” haberleri durumun vahametini gözler önüne sermektedir. Pandemi sürecinde ortaya koyduğumuz ek bütçe ve ek atama taleplerimizin dikkate alınmadığı bir zamanda ortaya çıkan bu uygulamalar ortak geleceğimiz açısından kaygı vericidir”  şeklinde konuştu. 

“ MERKEZİ STANDART SINAVLAR ORTADAN KALDIRILMALI” 
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokul ve lise öğrencilerinin karne notlarını belirlemek için yazılı sınav yapılmasına dair aldığı kararı da eleştiren Sümbül,” İlkokullarda sınavın yapılmayacak olması olumlu bir karar olmakla birlikte, pandemi nedeniyle her gün yüzlerce insanın yaşamını yitirdiği bir dönemde ortaokul ve lise öğrencilerinin yüz yüze yapılacak olan sınavlar için okullara çağrılması tam bir akıl tutulmasıdır. Ortaokul ve liselerde birinci döneme ait sınav ve performans notları üzerinden yapılacak ölçme değerlendirmeler, eğitimdeki eşitsizlikleri yeniden üretecektir. Pandemide derinleşen eşitsizlikler ortadayken ve salgının yayılımının arttığı bu dönemde sınav yapılmamalıdır. Yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte yapılacak olan telafi eğitimlerinden sonraki ölçme değerlendirmeler birinci yarıyıla yansıtılmalıdır. Bu eşitsiz koşullarda öğrencilerin yaşamını belirleyen sınavların, eğitimin diğer yönleriyle birlikte düşünüldüğünde ne denli stres, kaygı ve korku yarattığını düşünmek hepimizin olduğu kadar MEB’in de görevidir” dedi.