Ayçiçek yağı fiyatları cep yakıyor | Güney Gazetesi Mersin

Ayçiçek yağı fiyatları cep yakıyor

Gıda enflasyonunun yüzde 16.51’i gördüğü pandemi döneminde sıvı yağ fiyatları son üç ayda yüzde 40 arttı. Birkaç ay öncesine kadar marketlerde 40 ila 50 TL arasında olan ayçiçek yağı fiyatları bugünlerde 60 ila 80 lira arasında değişiyor.

Ayçiçek yağı fiyatları cep yakıyor


ESRA ŞASİ YAĞMUR

 

Gıda enflasyonunun yüzde 16.51’i gördüğü pandemi döneminde sıvı yağ fiyatları son üç ayda yüzde 40 arttı.  Birkaç ay öncesine kadar marketlerde 40 ila 50 TL arasında olan ayçiçek yağı fiyatları bugünlerde 60 ila 80 lira arasında değişiyor. Fiyatlardaki ani artış nedeniyle yerel marketler ve küçük bakkallar “satamayız” endişesiyle 5 litrelik yağ almıyor.  Fiyatlardaki artışın vatandaşı başka yemeklik yağ türlerine yönlendirmesi olası. Ancak ayçiçek yağı pahalı geldi, mısır yağı alayım diyen olursa da 5 litrelik mısır yağı için 57 lirayı gözden çıkarması gerekiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağustos-kasım arasındaki 3 aylık süre içinde ayçiçeğine gelen zam oranı yüzde 40 oldu.  Ayçiçeği fiyatlarındaki bu artışın yağ fiyatlarına yansıması uzun sürmedi. İki ay önce 40 lira ile 50 lira arasında değişen 5 litrelik ayçiçeği fiyatları bugünlerde 60 lira ila 90 lira arasında değişiyor.

Birçok markette fiyatlar arasında oynama olmakla birlikte 1 litrelik Ayçiçek yağları 20 liradan, 2 litrelik Ayçiçek yağları 40 liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Yani tüketici 5 liretlik ürünleri almaya teşvik ediliyor ama o ürünlerin de fiyatlarında geçen yıla göre büyük bir artış var.

 

YEREL MARKET VE BAKKALLAR 5 LİTRELİK YAĞ ALMIYOR

 

Yağ fiyatlarındaki artışı sorduğumuz zincir market sorumluları, fiyatlardaki keskin artışın 1,5 ay önce başladığını, hemen  hemen tüm markaların fiyatlarının arttığını söyledi.

Yerel bir marketin işletmecisi de yağ fiyatlarındaki artışın 1,5 ay öncesinde keskinleştiğini ifade etti. Ani fiyat artışı nedeniyle 5 litrelik yağ almadığını ifade eden işletmeci, “O fiyattan 5 litrelik yağ alsam ben onu müşteriye satamam. Zincir marketler kampanya yapabilir, indirim yapabilir ama ben o fiyattan satamam. Satsam da kârım olmaz. Bu nedenle, ürün elimizde kalır endişesiyle 5 litrelik yağ almadık” dedi.

Asgari ücretli bir vatandaş yağ fiyatlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yıllardır kullandığımız marka bir yağın 5 litresi bir ay içerisinde iki defa fiyat artışına gitti. Önceden 35 liraya 45 liraya aldığımız yağ bugün 75 lira. Fiyatlar birden artınca zorlanıyoruz. Asgari ücretle geçimini sağlayan bir aile her ay yağ alacağını düşünürsek çok zorlanır.”

 

SOSYAL MEDYADA DA GÜNDEM OLDU

 

Gıda enflasyonunun yüzde 16.51’i gördüğü bugünlerde ayçiçek yağı fiyatlarının 40 liralardan 70 liraya çıkması çarşıda pazarda el yaktı, sosyal medyada da gündem oldu.

Birçok kişi sosyal medyada tereyağı ve zeytinyağı gibi yağ çeşitlerinin sofralarında yer almadığını belirterek sıvı yağ fiyatının yüzde 40 oranda zamlanmasının halkı çok fazla zorlayacağını söyledi. Twitter’ da çok sayıda paylaşılan “Türkiye’de 2324 lira olan asgari ücretle bir ayda toplam 28 tane 5 litretlik ayçiçek yağı alınırken Almanya’daki asgari ücretle çalışan bir işçi 311 adet 5 litrelik sıvı yağ alabiliyor” tweeti Türkiye’de gündeminde viral oldu.

 

 

Hangi markalar, kaç liradan satılıyor

 

Ayçiçek yağı fiyatlarıyla ilgili zincir marketlerde, yerel marketlerde ve internet satış mağazalarında yaptığımız araştırma, zincir marketler tarafından ambalajlanan markasız yağların bile 50 lirayı geçtiğini gösteriyor. Ayçiçek yağı fiyatları söyle:

Migros Ayçiçek Yağı 5 lt: 56 lira 50 kuruş

Carrefour Ayçiçek Yağı 5 lt: 56 lira 50 kuruş

Yudum Ayçiçek Yağı 5 lt: 72 lira 25 kuruş

Biryağ Ayçiçek Yağı: 70 lira 10 kuruş

Kırlangıç Ayçiçek Yağı 5 lt: 72  lira 50 kuruş

Komili Ayçiçek Yağı 5 lt: 75 lira 50 kuruş

Ona Ayçiçek Yağı 5 lt: 90 lira 24 kuruş