Müzisyendi, seyyar satıcı oldu: Bakanlık 1000 lira verdi, onu bile alamadık! | Güney Gazetesi Mersin

Müzisyendi, seyyar satıcı oldu: Bakanlık 1000 lira verdi, onu bile alamadık!

Koronavirüs salgını birçok sektörü kötü etkilediği gibi müzik ve organizasyon sektöründe çalışanları da mağdur etti. Geçen yıla kadar düğün ve özel toplantılarda müzisyen olarak sahne alan, eğlence organizatörlüğü yapan Samet Karataş, bütün düğünler, etkinlikler iptal edilince işsiz kaldı. Karataş, geçimini sağlamak için seyyar satıcılığa başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1000 TL para desteğine başvuran Karataş, “Defalarca denedik ama sisteme giremedik. Bin liralık yardımı bile alamadım” diyor.

Müzisyendi, seyyar satıcı oldu: Bakanlık 1000 lira verdi, onu bile alamadık!


ABİDİN YAĞMUR

 

Pandemi sürecinde birçok işkolunda çalışanlar, esnaf ve meslek erbabı çok zor bir süreçten geçiyor. Bunlardan biri de müzik ve organizasyon sektöründe çalışan müzisyenler.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında düğün ve organizasyonların iptal edilmesi, bu sektörde çalışan müzisyenleri farklı iş dallarında çalışmaya itti.

29 yaşındaki Samet Karataş da bunlardan biri 14 yıldır Mersin’de organizasyon ve müzik işleriyle uğraştığını söyleyen Karataş, “İki tane dükkanım vardı. Pandemiden dolayı iki dükkanımı da kapatmak zorunda kaldım. Ondan sonra da işsiz kaldım. Şu ana kadar hiç kimse bize destek vermedi. Ayakta kalabilmek için seyyar satıcılık yapıyorum, fıstık satıyorum. Müzisyenlere destek bekliyoruz. Çünkü müzisyenler bir evin her türlü giderini sağlıyor. İnsanları mutlu etmeye çalışıyor. İnsanları hüzünlendiriyor” diye konuştu.

 

“AYAKTA DURMAK İÇİN YER FISTIĞI SATIYORUM”

 

Yıllardır Mersin’de düğün organizasyonu, açılış organizasyonu yapan, aynı zamanda sahne alan Karataş, “Pandemiden dolayı işlerimizin durmasından bayağı kötü etkilendik. Ama biz yine de ayakta kalmak için Mersin’den Osmaniye’ye gidip yer fıstığı getirip üç tekerlekli arabayla mahalle mahalle gezip fıstık satıyorum. Buradan insanlara tek bir şey söylüyorum: Lütfen maskelerinizi takın ve sosyal mesafeyi koruyun. Allahtan tek isteğimiz bu lanet virüs tez zamanda başımızdan gider ve herkes ekmeğinin rızkına bakar” dedi.

 

“SADECE GÜNÜ KURTARIYORUZ”

 

Karataş, “Kiracıyım. Bin liraya yakın bir kira veriyorum. Elektrik, su faturam var. Devletimizin müzisyenlere vereceği bin liralık desteğe internet üzerinden başvuru yapıyoruz ama başvurular reddediliyor. Hiçbir şekilde başvurularımız onaylanmıyor. Belediyelerimizden, kaymakamlıklardan destek bekliyoruz. Bakanlığın müzisyenlere verdiği destekten faydalanamıyorum. Zaten verilen 1000 TL’lik desteğinde yeterli olduğunu düşünmüyorum. Fıstık satsak bile evimizin kirasını zor çıkartıp sadece günü kurtarıyoruz. Karın tokluğuna çalışıyoruz ama 3 aylık ev kiramı veremedim. Bu şekilde yaşamaya çalışıyoruz. Sadece ben değilim mağdur olan. Diğer müzisyen arkadaşlarımdan bazıları da peynir, patates falan satıp ayakta durmaya çalıyoruz. Lütfen bizlere sahip çıkılsın. Pandemi sürecinde devletimizden yardım bekliyoruz” diye konuştu.