İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, Maraş katliamının 42. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Kadın Komisyonu Üyesi Zeynep Benli, “Maraş Katliamının üzerinden 42 yıl geçti. 19 Aralık 1978’de başlayıp, 26 Aralık 1978’de biten Maraş Katliamında resmi açıklamalara göre 111 kişi öldürüldü, binin üzerinde insan yaralandı, 552 ev yakılarak tahrip edildi, 289 işyeri yağmalandı. Katliamın bitmesi ile birlikte aynı gün 26 Aralık 1978’de 13 ilde sıkıyönetim ilan edildi. Katliamdan sonra Aleviler Maraş’tan göç etmeye başladı ve böylece demografik yapı ile oynandı” diye konuştu.
Maraş Valiliği tarafından bu yılda katliamda yaşamını yitirenleri anmak amacıyla düzenlenen etkinliklerin engellendiğini belirten Benli, “. Bu yılki, gerekçe ise Covid-19 pandemisi oldu. Demokratik yaşamın vazgeçilmez bir parçası olan toplantı ve gösteri yapma hakkı farklı bahanelerle engellenmekte ve katliamla yüzleşilmesi için demokratik kamuoyu oluşturma çabaları devlet tarafından engellenmektedir. Bu durum devletin katliamlarla yüzleşmekten giderek uzaklaştığını göstermektedir. Nitekim TBMM’de, Maraş Katliamı bir “katliam” olarak dahi kabul edilmemektedir” dedi.
“MARAŞ KATLİAMI AYDINLATILMALI”
Benli, Maraş Katliamını 12 Eylül 1980 askeri darbesine giden süreçte gerçekleştirilen katliamlardan bir tanesi olarak gördüğünü belirterek şunları söyledi :
“Maraş Katliamı aydınlatılmalı, Alevilerden özür dilenmeli ve sorumluları yargı önünde hesap vermelidir. Maraş katliamının aydınlatılması için Hakikat ve Adalet Komisyonu kurulmalı ve böylece dünyada onlarca ülkede yapıldığı gibi Türkiye’de de gerçekler halka açıklanmalıdır. İnsan hakları savunucuları olarak ceza adaleti istiyoruz. İnsanlığa karşı suçlarda zamanaşımı işletilmeden işlenen suçlar ile ilgili yaşayan faillerin yargı önüne çıkarılmasını ve hesap sorulmasını istiyoruz. Bütün bu suçlardan sorumlu olan devletin özür dileme ve gerçeği açığa çıkarma sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”