1 yumurta, 1 lira | Güney Gazetesi Mersin

1 yumurta, 1 lira

Gezen tavuk yumurtası, organik tavuk yumurtası gibi adlarla anılan yumurtanın tanesi 1 lirayı çoktan geçmişti. Dar gelirlinin tercih ettiği çiftlik yumurtasının tane fiyatı da 1 lirayı geçmek üzere. Yakın zamana kadar 15’li kolilerdeki yumurtayı 8 ila 10 lira arasında değişen fiyatlarla alan tüketici şimdilerde 15’li koliyi bazı yerlerde 15 liraya alıyor. Bazı marketler ise 15’li kolinin fiyatını 14.90’da tutarak zammı tüketicinin algısından kaçırmaya çalışıyor.

1 yumurta, 1 lira


Ekonomik krizde et ve balığa ulaşamayan vatandaşlar protein ihtiyaçlarını yumurta ve tavuk ürünlerinden karşılamaya çalışıyor.  Ancak sürekli artan yumurta ve beyaz et fiyatları vatandaşların tepkisine neden oluyor.

Ucuz protein kaynağı olarak tüketilen yumurta ve tavuk ürünlerinde artışlar vatandaşı canından bezdirdi. Yıl içerisinde 3,4 defa zamlanan yumurta fiyatları vatandaşların yumurtayı bile kolay kolay tüketememesine neden oldu.

15’li yumurtanın 14-15 TL ye yükselmesi ve 30’lu yumurtanın 30 Tl ye yükselmesi hem esnafları hem de vatandaşları zor duruma sokmaya başladı. Et ve Balık Ürünlerine ulaşamayan vatandaşlar ise çareyi beyaz ette ararken tavuk ürünlerinin artması vatandaşların protein ihtiyaçlarına ulaşamamasına neden oluyor.

 

“VATANDAŞLAR YÜKSEK FİYATLARA TEPKİ GÖSTERİYOR”

 

Tavuk ve yumurta satışı yapan işletmeler, beyaz et’ de satışların devam ettiğini fakat vatandaşların zaman zaman yüksek fiyatlara tepki gösterdiğini ifade ettiler. Fiyat artışlarında ki en önemli sebebi ‘Tarımda dışa bağımlılığı’ örnek gösterdiler. Et ve balığa ulaşmada güçlük çeken vatandaşların tavuk ürünlerine olan taleplerini arttırdığını belirten tavukçu esnafı, tüm tavuğun kilosunun 14 lira, kanatın kilosu 29.50 TL, Sarma 19 TL, Bonfile’ nin ise kilosunun 20 lira olduğunu ifade etti.

Yumurta fiyatlarının yıl içerisinde 3-4 defa zamlandığını belirten esnaflar, yumurta fiyatlarının şu anda çok pahalı olduğunu ve bu durumun derhal kontrol altına alınması gerektiğini söylediler.

15’li yumurtanın 15 lira olduğu 30’lu yumurtanın 30 TL olduğu bir dönemde vatandaşın çok zorlanacağını belirten esnaflar, bu problemle alakalı çok fazla vatandaşlar tarafından şikayet aldıklarını söylediler.

 

“KIRMIZI ETİ ZATEN KURBAN BAYRAMI’NDAN KURBAN BAYRAMINA YİYORUZ”

 

Mersin’ de yaşayan emekli İbrahim Kandırmaz , tavuk ve yumurta fiyatlarıyla ilgili “Eskiden 30’lu yumurtayı 15 liraya alıyorduk. Şu anda 30’lu yumurtayı 30 liraya alıyoruz.  Bu fiyatlar benim gibi emeklileri çok zorluyor. Yumurta fiyatlarının düşmesi gerekiyor. Tavuk fiyatlarının fiyatı ise orta şekerli devam ediyor. Tavuğu tüketmemizin sebebi de et ve balık ürünlerinin pahalı olmasından kaynaklanıyor. Emekli olduğumuz içim balıkta sadece hamsi veya istavrit alıyoruz. Bunun sebebi ise onların daha ucuz olmasından kaynaklanıyor. Kırmızı eti zaten Kurban Bayramı’ndan Kurban Bayramına yiyoruz” dedi. (Haber Merkezi)