Esnaf odaları: Sesimizi duyuramadık | Güney Gazetesi Mersin

Esnaf odaları: Sesimizi duyuramadık

Mersin Esnaf Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, “salgının başından itibaren kapalı esnafımıza nakdi destek verilmesini ve SGK primlerinin karşılanmasını talep ettik ama maalesef sesimizi duyuramadık. Ancak ikinci salgın döneminde basit usule tabi esnafımızı ve gerçek usule tabi 133 meslek dalındaki esnafımızı kapsayacak şekilde 1000 TL’ lik nakti yardım ve Büyükşehirlerde 750 TL’lik kira yardımı kararı çıktı” dedi.

Esnaf odaları: Sesimizi duyuramadık


Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı Covid 19 salgını nedeniyle video konferans sistemi üzerinden yapıldı.

Yaşanan Covid 19 salgını nedeniyle ülkemizin ve tüm dünyanın olağanüstü bir süreç yaşadığına dikkat çeken ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Salgının başlamasıyla birlikte hükümetten esnafımıza nakti destek sağlanması ve SGK primlerinin ilgili fondan karşılanması talebinde bulunduk ama bugüne kadar maalesef sadece SGK primleri, vergi borçları, EKK kredi taksitlerinin ötelenmesi, yada ertelenmesi kararı çıktı. Bunun harici EKK’lerin faiz oranından 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli 25 bin liralık kredi desteği sağlandı. Bu krediden ise sadece 15 bin esnafımız yararlanabildi. Şimdi bu kredilerin ödeme zamanı geldi. İş yapamayan esnafımız bunu nasıl ödeyecek” diye konuştu.

 

“MAALESEF SESİMİZİ DUYURAMADIK”

 

Salgının ikinci etabında genel idare tarafından basit usuldeki esnaf sanatkârlar ile gerçek usule tabi 133 meslek dalındaki esnaf sanatkarların yararlanabileceği 1000 Lira tutarında nakdi yardım ve 750 liralık kira yardımı verildiğinin altını çizen Başkan Dinçer, “Bizler salgının başından itibaren kapalı esnafımıza nakdi destek verilmesini ve SGK primlerinin karşılanmasını talep ettik ama maalesef sesimizi duyuramadık. Ancak ikinci salgın döneminde basit usule tabi esnafımızı ve gerçek usule tabi 133 meslek dalındaki esnafımızı kapsayacak şekilde 1000 TL’ lik nakti yardım ve Büyükşehirlerde 750 TL lik kira yardımı kararı çıktı. Bu yardımlardan yararlanmak isteyen esnafımız başvurularını   e-devlet üzerinden gerçekleştirilecek. Bu bağlamda tüm oda başkanlarımıza bu hususun üyelerine duyurulması ve odanın imkanlarından yararlandırılması konusunda desteklerini bekliyoruz. Çünkü bizler üç ay süreyle verilecek bu nakdi yardımı ve kira desteğini önemsiyoruz. Bunun için esnafımız acilen sistemin içine dahil edilmelidir. Bu başvurularla ilgili süre kısa tutulabilir. Onun için oda başkanlarımızdan esnafımızın mağduriyetinin giderilmesi için bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini önemle rica ediyorum” dedi.

 

“MERSİN BÜYÜKŞEHİR’İN SU FATURASI DESTEĞİNE 1600 ESNAF BAŞVURDU”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile salgından zarar gören ve gelir kaybına uğrayan esnafa destek olunması konusunda görüştüklerinin altını çizen Başkan Dinçer, “Yapılan görüşmeler sonucu meclisten yetki alınmamasından kaynaklı nakdi destek sağlanmadı ama işyerleri kapalı olan esnafımızın hanesinde kullandığı suyun 500 liralık kısmının Büyükşehir Belediyesince karşılanması kararını meclisten geçirttik. Bu destek tahakkuk edecek borçları da kapsayacak. Ancak 8500 esnafımızın yararlanması gereken bu desteğe şu ana kadar sadece 1600 başvuru oldu. Bunun için sizlerden üyelerinize bu konuda ulaşmanızı ve oda imkanlarını kullanarak gerekli başvuruları yaptırmalarınızı istiyorum” ifadeleri kullandı.

 

BELEDİYELERDEN VERGİ İNDİRİMİ TALEP ETTİK”

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucu ulaşım sektöründeki esnafa yönelik vize ücreti, uygunluk belgesi ücreti ve güzergah izin belgesi ücretinden bu sektör temsilcilerin bu yıl muaf tutulması yönünde yaptıkları başvuruya olumlu yanıt aldıklarının altını çizen Dinçer, “Ayrıca tüm ilçe belediyelerimizce Covid 19 salgınından zarar gören esnaf sanatkarlarımızdan Emlak, ÇTV, tabela vergilerinin ve harçlarının alınmaması ya da tabandan uygulanması talebimizi ilettik. Bu başvurularımıza da olumlu yanıt alacağımızı umut ediyoruz” diye konuştu.