Mersin’de emlak sektörü durdu | Güney Gazetesi Mersin

Mersin’de emlak sektörü durdu

Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, “Mersin’de imar problemiyle beraber, pandemi süreci ve yüksek faiz oranları emlak sektörünü durma noktasına getirdi. Şu anda Mersin’de devam eden 10 tane inşaat yoktur” dedi.

Mersin’de emlak sektörü durdu


 

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs’ün küresel ölçekte etkilerini sürmeye devam ediyor. Her alanda etkilerini göstermeye devam eden bu virüsün etkileri Mersin’de de kendini gösteriyor. Toplumsal sağlığı ve ekonomiyi derinden etkileyen bu virüs, emlak sektörünü de durma noktasına getirdi. Gazetemize Mersin’in emlak alanında ne durumda olduğunu değerlendiren Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Mersin Şube Başkanı Mehmet Sinan Canpolat, yaklaşık bir yıldır pandemiyle boğuştuklarını dile getirdi.

Canbolat, “Deyim yerindeyse canımızı kurtarmanın derdine düştük. Pandemi sebebiyle Haziran temmuz aylarına kadar durağan bir emlak sektörü vardı. Bunun en önemli sebebi de pandemiden dolayı çok fazla nefes alamıyorduk. Bununla birlikte faiz oranları da çok yüksekti. Hükümetimiz bununla ilgili bir çalışma yaptı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa 0.65, 0.75 faiz oranlarını hayata geçirdi. Bu tam anlamıyla Türkiye’ ye bir inşaat sektöründe nefes aldırdı. Biz de nefes aldık. Yani Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında hepimizin ciddi güzel işleri oldu ama bunun akabinde tekrar faiz oranlarının yükselmesi ve pandeminin de artması bizim piyasayı tekrardan dibe vurdurdu. Şu an deyim yerindeyse benim 1280 tane üyem var. Gidin bir aydır, iki aydır, üç aydır iş yapamayan üyem vardır” ifadelerini kullandı.

 

“İMARLI ARSA SORUNU DEVAM EDİYOR”

 

Pandemi sürecinde emlak sektöründeki durgunluğu birçok sebebe bağlayan Canpolat, “Mersin’ de Macit Özcan zamanından kalan beş binlik ve binlik imar problemleri devam ediyor. Arsa konusunda inşaatçılarımız sorunlar yaşıyor. Arsa üretemiyoruz, arsa satamıyoruz. Mersin’ de temiz ve problemsiz arsa sayısı çok az.  Bunun nedeni de ben emlakçı olarak vatandaşa arsayı satıyorum ve vatandaşın burayla ilgili imar alması lazım fakat belediye’ den izin çıkmıyor. Sebep olarak da beş binlik ve binlik imar planlarının bitmediğini dile getiriyorlar. İnşaat sektörü bu sebeplerle Mersin’ de tökezlemeye devam ediyor. Bu problemi Büyükşehir Belediye Başkanımıza anlattık. Umarım en kısa zamanda çözülür” dedi.

 

“EMLAK SEKTÖRÜNDE ŞU ANDA FİYATLAR ŞİŞİRİLMİŞ”

 

Canpolat, emlak sektöründe şu anda fiyatların şişirilmiş olduğunu ifade ederek “Mersin’ de emlak fiyatlarının yüksek olmasının sebebi de bunlarla ilgili. Pandemi, yüksek faiz oranları ve imar problemi Mersin’ de emlak piyasasını çok kötü etkilemiş durumda. Peki bunlar böyle mi devam edecek? Bana sorarsanız bunlar şişme fiyatlar. Bunlar düşecek. Örneğin faiz oranları yükselmeden önce bir dairenin fiyatı 500 bin lirayken şu anda 600 bin TL.  Şimdi bunlar bu durağanlıkla beraber eski fiyatlarına geri gelecekler. İnşaat sektörünün geleceği şu anda belirsizlikle dolu. Ben üyelerime bile yarın ne olacağıyla alakalı bilgi veremiyorum. Nedeni de şu: Aşı bulundu deniyor, aşı geliyor deniyor, insanlara ümit veriliyor. Bunlar da piyasaları da etkiliyor. 2021 yılının ilk çeyreği inşaat sektörünün geleceğinin ne olacağını tamamen bizlere gösterecek” dedi. (Haber Merkezi)