“Emeklilerin yüzde 60’ı açlık sınırının altında aylık alıyor” | Güney Gazetesi Mersin

“Emeklilerin yüzde 60’ı açlık sınırının altında aylık alıyor”

TÜİK’ in enflasyon rakamlarını açıklamasıyla birlikte emekli maaşlarına yapılacak zam oranları belli oldu. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak yapılan zamla ilgili “Bu açıklanan enflasyon kesinlikle biz emeklilerin enflasyonu değil. Kimse emeklinin aklıyla dalga geçmesin” dedi.

“Emeklilerin yüzde 60’ı açlık sınırının altında aylık alıyor”


2021 yılında emekliler için yapılacak zam oranları belli oldu. TÜİK tarafından enflasyonun yıllık bazda yüzde 14.60 olarak açıklanması emeklilerin maaşına yüzde 8.36 zam yapılmasına neden oldu.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Mersin Şube Başkanı Cemal Akbudak, yapılan zammı kabul etmenin mümkün olmadığını belirterek, “Pandemi süreci başta emekliler olmak üzere herkesi perişan etti. Bu açıklanan enflasyon kesinlikle biz emeklilerin enflasyonu değil. Emeklinin enflasyonunu kirası, faturaları, pazar masrafı ve temel gıda ürünleri belirler. Doğalgaz ve elektrik son bir yılda yüzde 35-40 arası arttı. Pazar ve temel gıda ürünlerinde ki artış ise ortalama yüzde 50-60. TÜİK’ in açıkladığı yüzde 14,60. Yani anlayabilen varsa biz emeklilere de anlatsın biz de anlayalım. Kimse emeklinin aklıyla dalga geçmesin. Son 6 ay için açıklanan enflasyon oranı yüzde 8,36. Emeklilerin zam oranı bu. Bu zamla emekli 6 ay önceki alım gücüne erişebilecek mi soruyorum. Bu sistem emekliyi sefalete itmektedir” diye konuştu.

 

500 TL SEYYANEN ZAM TALEBİ

 

Emekli maaşıyla geçinemeyen emeklilerin çalışmak zorunda kaldığını söyleyen Akbudak, pandemi döneminde emeklilerin evden bile dışarı çıkamadığını ifade etti. Akbudak, “Emeklileri yüzde 60’ı açlık sınırının altında aylık alıyor. Bu zammı kabul etmek mümkün değil. Biz emekliler olarak bu zamma ilave olarak 500 TL pandemi desteği, seyyanen zam istiyoruz. Maaşları 1.500 TL’ye tamamlanan ve verilecek bu zamla birlikte hala 1.500 TL almaya devam edecek emekliler var. Seyyanen verilecek 500 TL zamla 2000 TL olsun en düşük emekli aylığı ve bu rakam taban aylıkları olsun. Önümüzdeki süreçte bu rakam üzerine zam alsınlar. Ey bu maaşları belirleyenler, Emekliye el açtırmayın. Unutulmasın ki ülkelerin ekonomik gelişmişliğini emeklilerinin yaşam standartları belirler” diye konuştu. (Haber Merkezi)