Barış Mahallesi riskli bölge ilan edildi, mahalle sakinleri sevindi | Güney Gazetesi Mersin

Barış Mahallesi riskli bölge ilan edildi, mahalle sakinleri sevindi

Resmî Gazete’ de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre Mersin’de Akdeniz ilçesi Barış mahallesi içindeki 37 bin 500 metrekarelik alan riskli bölge ilan edildi. Zemin yapısı ya da üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açacak riskler taşıyan mahallenin kentsel dönüşüme girmesi planlanıyor. Mahalle sakinleri karardan memnun. Vatandaşlar kentsel dönüşümün başlamasını bekliyor.

Barış Mahallesi riskli bölge ilan edildi, mahalle sakinleri sevindi


Akdeniz ilçesi Barış Mahallesi, Resmi Gazete’ de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle riskli bölge ilan edildi ve kentsel dönüşüm için yasal zemin oluştu. Üzerindeki yapılaşmanın çok eski olduğu mahallede vatandaşlar kentsel dönüşümün bir an önce gerçekleşmesini istiyor.

Barış Mahallesi sakinlerinden Müslüm Çoban, kentsel dönüşümün mahalleleri için çok iyi olacağını ve bunun bir an önce gerçekleşmesi gerektiğini dile getirdi. Çoban, “Kentsel dönüşüm çok iyi olur. Aslında çok geç kalındı kentsel dönüşüm için. Bir an önce ciddi adımların atılması gerekiyor. İnceden bir deprem olsa bile burada çok fazla bina yıkılır. İnsan sağlığı için önemli olan şeyler. Bunun için de sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

 

MAHALLE SAKİNLERİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ İSTİYOR

 

Bahçe Mahallesi’nde uzun yıllardır yaşayan Ahmet Bulut, kentsel dönüşümün mahalleri için hayati önem taşıdığını söyledi.

Bulut, “ Mahallemiz kentsel dönüşüme girerse değeri artar. Mersin için de daha iyi olur. Devletimizin bu alanda çok dikkatli olmalı. TOKİ’ ye peşkeş çekecek müteahhitlerin sayısı çok fazla. Devletimiz yetkiyi düzgün insanlara versin. Bu iş son derece ciddi bir iş. Dikkatli ve özenle yapılması gerekiyor. Her iki tarafında çıkarlarını gözetecek adımlar atılması gerekiyor. Millet mağdur olmasın. Mahallemize şu anda herhangi bir yetkili gelmedi. Kentsel Dönüşüm ile alakalı bilgilendirme de alamadık. Kentsel dönüşümü destekliyorum ama herkes hakkını almak zorunda. Örneğin adamın eski bir dairesi var bunu kentsel dönüşüme alıyorlar ve bir daire veriyorlar ama üstüne de para isterlerse olmaz. Kentsel Dönüşüm programının özenle ve dikkatli hazırlanması lazım” ifadelerini kullandı.

 

“ROMAN EVLERİ NEREDEYSE YIKILACAK DURUMDA”

 

Barış Mahallesinde tek başına yaşayan Necla Yılmaz ise evinin çok kötü durumda olduğunu dile getirerek “Kocam öldü tek başıma yaşıyorum. Evim çok kötü durumda. Kentsel dönüşümü destekliyorum. Arka tarafta evler hep kırık. En ufak depremde buradaki evlerin çoğu yıkılır. Şu ana kadar bizimle bu konu hakkında görüşen kimse olmadı ama en kısa zamanda bu evlerin yıkılıp yerine yeni evlerin yapılması gerekiyor. Özellikle romanların oturduğu evler çok daha riskli durumda. Yetkililerin öncelikle bu evlere yönelik adımlar atmasını istiyorum” dedi.

 

“KENTSEL DÖNÜŞÜMLE BİRLİKTE MAHALLE RAHATLAYACAK”

 

Barış Mahallesi gençlerinden Yunus Emre ise mahallede sokak serserilerinin cirit attığını ve bu yıkıntı evlerin kentsel dönüşüme kazandırılmasıyla birlikte onların da mahalleden uzaklaşacağını söyledi. Yıldız, “Kentsel dönüşüme girmesi mahallemiz için çok güzel olur. Merkezi bir yerde olan mahallemizin bu durumu Mersin’e hiç yakışmıyor. Bununla birlikte döküntü evlerin yıkılması mahallemizde serserilerin, esrar içenleri uzaklaşmasına yardımcı olur. Her şey daha güzel olur. Biz mahallenin gençleri olarak kentsel dönüşümü destekliyoruz” dedi. 

Bahçe Mahallesi de karar bekliyor

 

Barış Mahallesiyle birlikte Bahçe Mahallesi’nin de kentsel dönüşüme girmesi gerektiğini söyleyen Bahçe Mahallesi Muhtarı Mehmet Dane “Mahallemiz kentsel dönüşüme iki bölge olarak ayrıldı. Barış ve Bahçe Mahallesi olarak Kentsel Dönüşüm kapsamına alındık. Birinci etap Barış Mahallesi’nde olacak. Bu 1-2 yıllık bir mevzu değil. 3-4 senedir konuşulan bir konu kentsel dönüşüm programı. Mahallemizde kentsel dönüşüm olursa çok iyi olur. Bunu gerçekleştirirken vatandaşlarımızın da mağdur olmamasına özen gösterilmesi gerekiyor. Vatandaşlar kentsel dönüşümün gerçekleşmesini bekliyor. Daha önceden kentsel dönüşüm ile ilgili toplantı yapıldı” ifadelerini kullandı.

 

“DEVLETTEN DESTEK ALABİLİRİZ”

 

Kentsel dönüşüme yönelik daha önce atılan adımların sonuçsuz kaldığını dile getiren Dane, “Örneğin geçen sene ilk etapta Barış Mahallesinin 128 caddeyle birleştiği bir yer var 4,5 hektarlık bir bölge orası. Vatandaşların çoğu verilen haklardan memnun kalmadılar. Şu şekilde problemler oluyor: Örneğin 100 metresi olan ben 3 daire isterim gibi sorunla ortaya çıkıyor. Bunu düzeltmek için Sayın Akdeniz Belediye Başkanımız elinden geldiği kadar bunu düzeltmek için TOKİ yetkilileriyle görüşüyor. Hisseleri arttırmak için elinden geleni yapıyor. Zaten şu anda mahallemize TOKİ’ den herhangi bir yetkili gelmedi. Vatandaşlar kentsel dönüşümün bir an önce gerçekleşmesini bekliyor. Sayın Gültak bize şunu söyledi “Burayı riskli alan ilan edersek devletten ayrı bir destek alabiliriz”. Bunun gerçekleşmesi için de vatandaşlarla ayrı konuşulacak ona göre adımlar atılacak” dedi.