Yeni iş kapısı e-ticaret | Güney Gazetesi Mersin

Yeni iş kapısı e-ticaret

İnternetin yükselişiyle paralel olarak gelişen e-ticaret, Türkiye’de gençlerin yeni para kazanma yöntemi oldu. Büyük bir firmada taşeron işçi olarak çalışan ve pandemi sürecinde işsiz kalan Adem Çiçek, uzun süre iş aradıktan sonra e-ticarete yöneldi. Çiçek, “Sosyal medyanın gücünü kullanarak e-ticaret alanında çok büyük hedeflerim var” dedi.

Yeni iş kapısı e-ticaret


 

Covid-19 salgınıyla beraber alışveriş alışkanlıkları bambaşka seviyeye ulaştı. İnternetin ve akıllı telefonların gelişmesi insanlara diledikleri ürüne ulaşmada kolaylık sağlıyor. E-ticaret adı verilen bu yeni sistem aynı zamanda yeni iş olanakları sağlıyor.

 

“BEN NEDEN BU İŞİN İÇİNDE DEĞİLİM?”

 

Tarsus’ta uzun yıllardır bir firmadan taşeron işçi olarak çalışan ve daha sonra pandemi sürecinde işsiz kalan 26 yaşındaki Adem Çiçek, bu süreçte e-ticaret üzerinden kendi işini kurmaya karar verdi. Evde oturup sosyal medya üzerinde gezerken neden ben de internet üzerinden satış yapmıyorum sorusuyla işe başlamaya karar veren Çiçek, “ İşsiz kaldıktan sonra yeni iş karadım ama pandemi sürecinde iş bulamadım. Evde oturup sosyal medya üzerinden gezerken insanların bu platformlar üzerinden satış yaptıklarını gördüm. Sonra kendime şu soruyu sordum: Ben neden bu işin içinde değilim? İlk olarak araştırmalara başladım. Tedarikçi sitelerde ve tekstil firmalarıyla görüşmelerimi yaptım. En sonunda kendi web sitemi açma kararı aldım. Kendi web sitemde tekstil ürünleri pantolon, kazak, t-shirt, gölek gibi ürünler satıyorum. Daha sonra da bunu sosyal medya hesaplarımdan reklamını yaparak satış yapmaya çalışıyorum. Kendi web sitem üzerinden şu anlık büyük bir satış potansiyelim yok. Ama yine bir şeyler satıyoruz” dedi

 

“OFİSİMİ KENDİ EVİMİN DEPOSUNDA KURACAĞIM”

 

Ortalama 5 bin TL civarı sermayeyle işe başladığını söyleyen Çiçek, “İlk olarak web sitesi kodlandı, isim hakkı alındı ve daha sonra sosyal medya hesaplarımızın reklama ihtiyacı olduğu için reklam satın alındı. Daha sonra işi daha da büyütmeye karar verdik. Alışveriş uygulamaları üzerinden satış yapmaya karar verdik ve bunun için de vergi levhasına ihtiyacımız oldu. Maddi olarak durumum iyi olmadığı için ofis kiralayamadım. Kiralar ateş pahası olduğu için kendi evimin deposunu ofise çevirmek için adımlar attım. İlk olarak ofis kurulma aşamasına geçildi. Şu anda duvar örüyorum. Daha sonra iç tasarımı tamamlayacağım. En sonda da Vergi Dairesine başvurup vergi levhası için gerekli işlemleri tamamlayacağım. Vergi levhasını aldıktan sonra n11, trendyol, gitti gidiyor gibi sitelere başvuru yapıp oradan ticaretimi gerçekleştireceğim. Şu anda sadece instagram ve web sitem üzerinden satışlarımı gerçekleştiriyorum. Ondan sonra da alışveriş siteleri üzerinden kendi işimi büyütüp satışlarımı arttırmayı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

 

“JEFF BEZOS VE STEVE JOBS İLHAM KAYNAĞIM OLDU”

 

Çiçek, “Bu işe girmeden önceki en büyük ilham kaynağı ise yabancı ülkelere baktığımız zaman Jeff Bezos, Steve Jobs oldu. Onlarda bu işlere girmeden önce kendi evlerinin garajında başlamışlardı. Ben de kendi evimin deposunda onları göz önünde bulundurarak başlıyorum. Hedefim çok büyük. Onların ulaştığı noktaya ben de bir gün ulaşacağım.