2010 yılında taşeron işçi olarak Karayolları Genel Müdürlüğünde işe başlayan ve daha sonrasında 2015 yılında kadrolu olarak işe alınan İlhan Taş, Karayolları Genel Müdürlüğünde işçi haklarının yeterince gözetilmediğini iddia etti. 2015 yılında 6417 kişinin kadrolu olarak işe alındığını söyleyen Taş, kadroya geçtiklerinde hiçbir şeyin farkında olmadıklarını aslında protokol dayatmasına maruz kaldıklarını dile getirdi.Taş, “Yol-İş Sendikası ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bizlere imzalatılan belgeler resmen işçiye peşkeş çekme amacını taşıyormuş. Özellikle Yol-İş Sendikası tarafından böyle bir şey yapıldı. 5 yıldır kadrolu çalışıyoruz. Hiçbir hakkımız verilmedi. Geçmişe dönük hakkımızın verilmesini bir kenara bırakalım, geleceğimizi de yaktılar. İlk olarak şunu söyleyebilirim: Aynı pozisyondan çalışan insanlara, aynı işleri yapan insanlara farklı maaşlar veriyorlar . Bunu yapma sebepleri ise 15.07.205 tarihinden önce işe girenlere en yüksek maaşı, 15.07.2005 tarihinde KPSS ile işe giren bin kişiye ikinci dereceden en yüksek maaşı ve son olarak da biz işe girdik. En düşük maaşı da biz işe girdik” dedi.
“MAAŞ ADALETSİZLİĞİ VAR”
Yargı kararı olmasına rağmen protokolle işe girdiklerini söyleyen Taş, kadrolu işçiler arasında maaş adaletsizliği olduğunu dile getirdi. 5 yıldır problemin devam ettiğinin altını çizen Taş, Yol-İş Sendikasının işçileri yalnız bıraktığını ve işçi haklarına yönelik hiçbir adım atmadıklarını iddia etti. Taş, “Trabzon’da bir arkadaşımız bu sorunu yargıya taşıdı. Yargıya taşırken çok sıkıntı yaşadı çok baskı gördü. Sendikacılar bile bu işçiye davayı geri çekmesine yönelik baskılarda bulundu. Hiçbirine boyun eğmedi. Davaya devam etti. Mahkemenin sonuna doğru Kara Yolları Genel Müdürlüğü’nden tehdit mektubu aldı. Resmi bir yazıydı. 6 gün içinde davadan vazgeçin yoksa iyi niyet ve ahlak kuralları çerçevesinde sizleri işten çıkartırız dediler. Arkadaşımız tehdit edildiği için davasını geri çekmek zorunda kaldı. Sonra Diyarbakır’da aynı şekilde sorun yaşandı” ifadesini kullandı.
“HİÇ KİMSE İŞÇİLERE DESTEK VERMİYOR”
Hiç kimsenin işçilere destek vermediğini dile getiren Taş, “Sendika bizi yalnız bırakıyor. İşlerle birlikte biz de artık örgütlenmeye başladık. Sosyal medya üzerinden örgütlenip haklarımızı arıyoruz. Örgütümüze ‘Karayolları Skala Mağdurları Platformu’ ismini verdik. Karayollarında bu mağduriyeti yaşayan işçi sayısı 16.000’ dir. Sendikacıların yapması gereken işleri bizler yapıyoruz. Şu anda 3.500 kişiye yakın sayımız var. Bu yaşadığımız sorunları Türkiye’ nin her yerinde yaymaya çalışıyoruz. Gündemde tutmaya çalışıyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne defalarca e-mail attık. Milletvekillerine ulaşmaya çalıştık. Örneğin Sayın Merak Akşener bizim sorunlarımızı canlı yayında dile getirdi. Konunun takipçisi olacaklarını söyledi. Meclisin açılmasını bekliyoruz. Meclis açılana kadar da ulaşabildiğimiz herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Ortada bir adaletsizlik var. Bu adaletsizliğin kaldırması gerekiyor. Bu adaletsizlik İnsan Haklarının 23. Maddesine ters. Anayasa’nın 2,5 ve 55. Maddelerine ters. 4850 sayılı kanunun 5’ inci maddesine ters. Biz yasal haklarımızın verilmesini talep ediyoruz. Bunun için sonuna kadar da mücadelemize devam edeceğiz.”