Çin aşısı sadece 40 kişi üzerinde denendi | Güney Gazetesi Mersin

Çin aşısı sadece 40 kişi üzerinde denendi

 Çin aşısı sadece 40 kişi üzerinde denendi


HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Pfizer-Biontech, Moderna ve Sinovac aşılarını meclis gündemine taşıdı. Turan, 3000 ile 30 bin insan üzerinde yapılması gereken 3. faz çalışmalarının Türkiye’de yaklaşık 40 insan üzerinde yapılarak bir ara rapor yayınlandığını ve raporda aşının güvenilirliğinin yüzde 91 olarak açıklandığını iddia etti.

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın  yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

Rıdvan Turan önergesinde “Bağışıklamada kullanılan bir aşının etkili-güvenli ve kaliteli olmasının gerekliliği bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda Pfizer-Biontech aşısının etkililiği %95, Moderna aşısının etkililiği %94,1 olduğu otoriteler tarafından saptanmış ve kullanılan ülkelerde Acil Kullanım Onayı alınmıştır. Ülkemize Çin’den ithal edilen Sinovac aşısının etkinliği henüz Faz 3 çalışmaları bitirilerek sonuç verileri ayrıntılı olarak bilim çevreleri ve kamuoyuyla paylaşılmamış olduğu için bilinmemektedir. Aşının Faz3 çalışmalarının sürdüğü Brezilya, Türkiye ve Endonezya’da birbirinden farklı sonuçlar açıklanmaktadır. Olağan koşullarda 3000-30.000 insan üzerinde yapılması gereken 3. faz çalışmaları Türkiye’de yaklaşık 40 insan üzerinde yapılarak bir ara rapor yayınlanmış ve raporda aşının güvenilirliği %91 olarak açıklanmıştır. Ardından çalışmanın verileri ve sonuçları paylaşılmadan 13 Ocak 2021’de Acil Kullanım Onayı aldığı kamuoyuna duyurulmuş ve aşılama başlatılmıştır. Şeffaf olmayan bu durum aşının güvenilir ve etkili olup olmadığına dair tartışmaları gündeme taşımıştır” dedi.

 

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi:

 

“Tüm toplumu Covid-19'a karşı bağışık hale getirme hedefiniz var mıdır? Varsa bu yönde toplumla paylaşılacak yapılmış bir plan ve program algoritmanız var mıdır? Şimdiye kadar süreçlerin tüm kamuoyu ve bilim otoriteleri nezdinde açıklıkla sürdürülmemiş olmasının sebepleri nelerdir? Toplum bağışıklığı sağlayabilmeniz için toplumun en az %60-70’nin bağışık hale gelmesi gerekiyor. Aşılamaya başlanan Sinovac aşısı ile bu orana kaç doz aşı ile ulaşılabileceği hesaplanmış mıdır? Sinovac aşısının etkililiği için net bir yüzde söylenebilinmekte midir? Toplum bağışıklığı için öngördüğünüz toplam Sinovac aşı dozu ne kadardır? Türkiye gerekli bu aşı dozlarının ne kadarını temin etmiştir? Sinovac aşısı dışında planlamaya dahil edilen başka aşılar var mı? Varsa hangi aşılardır ve ne kadar doz düşünülmektedir? Sinovac aşısı için harcanan ve harcanacak bütçe miktarı ne kadardır? Bu kaynak nereden sağlanmıştır? Çin Devletine veya Sinovac firmasına şimdiye kadar bir ödeme yapılmış mıdır? Yapılmış ise ne kadar yapılmıştır? Aşılama mekanları ve nitelikli yeterli sağlık çalışanı ihtiyacı giderilmiş mi? Bu konuda yapılmış bir planlama var ise kamuoyu ile paylaşılacak mıdır? Acil Kullanım Onayı alınarak kullanımı başlatılan Sinovac aşısının Acil Kullanım Onayı’nı veren Bilim Kurulu var mıdır? Varsa kimlerden oluşmaktadır? Acil kullanım Onayı’nın verilmesini sağlayan bilimsel veriler nelerdir? Şimdiye kadar basın aracılığıyla öğrendiğimiz açıklamalara baktığımızda en iyimser haliyle 2021 yılında 50 milyon doz aşı öngörülmüştür. Önümüzdeki süreçte Türkiye de ''Aşı Piyasası'' oluşma ihtimali ve riski olduğunu düşünüyor musunuz?” (Haber Merkezi)