Bitpazarı esnafı “artık yeter” diyor | Güney Gazetesi Mersin

Bitpazarı esnafı “artık yeter” diyor

Bitpazarı esnafı “artık yeter” diyor


Koronavirüs tedbirleri kapsamında aylardır kısıtlamalara maruz kalan Mersin esnafı uygulanan yasakların yumuşatılmasını istiyor. Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, esnafın işlerinin çok fazla düştüğünü belirtti

Salgına karşı uygulanan kısıtlamalar esnafı canından bezdirdi. Uzun zamandır satış yapmakta çok zorlandıklarını dile getiren Mersin esnafı artık kuralların yumuşatılmasını istiyor.

Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, kısıtlamalardan ciddi bir şekilde etkilendiklerini dile getirerek, “Esnaf olarak beklentimiz bu ay sonu itibariyle bu kısıtlamaların bir kısmının gevşetilmesini istiyoruz. Vaka sayıları da zaten düşmüş durumda. Esnafımız artık nefes alamıyor. Devletimizin yetkili organlarının bu gerçeği gördüğünü düşünüyorum. Artık bu kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmasını esnaflar olarak talep ediyoruz. Çünkü esnafı da yaşatmamız lazım. Elbette devletimizde bir yandan kısıtlamaya gitmek, bir yandan ekonomiyi ve halkın sağlığını düşünmek zorunda. Biz bunu bildiğimiz için olabildiğince sabrediyoruz. Ancak, esnafın gerçekten artık dayanacak gücü kalmadı. Bu kısıtlamaların bir an önce kademeli olarak kaldırılması devletimizden birinci talebimizdir. İkinci talebimiz; yerel yönetimlerden belediyelerin kiracısı olan esnaflarımızın talepleri var. Biz özellikle belli bir dönem kira alınmamasını talep etik. Mersin büyükşehir Belediyesi Başkanı Vahap Seçer 6 ay erteleme yöntimine gitti. Bunun içinde teşekkür ediyoruz. Ama esnafın kira ödeyecek durumu da yok. Erteleme yerine belli bir süre esnafımızdan kira alınmaması gerekiyor. Bu fedakarlığı ülke olarak hep birlikte yapmak zorundayız. Tüm fedakarlık esnaftan beklenemez” ifadelerini kullandı.

 

“İŞ YAPACAĞIMIZ GÜN KAPALIYIZ”

 

Aralık ayında gelen kısıtlamalardan sonra vaka sayılarının düşmüş olmasından duydukları sevinci dile getiren Algüllü, “Ancak son yaşadığımız kısıtlamalardan sonra maalesef görmüş olduğumuz durum şu: Vatandaşımızın alışveriş gereksinimleri değişmiş durumda. Yani hafta sonu dışarıya çıkamayan insanlar doğal olarak alışveriş gereksinimlerinde birinci sıraya temel gıda maddelerini yerleştirdiler. Bu da gıda işin dışında iş yapan esnaflarımızı çok etkilemiş durumda. Şöyle söyleyebiliriz. Dışarıya çıkan bir vatandaş saat almıyor, gözlük almıyor veya elbise almıyor. İlk olarak gıdayı düşünüyor. Bu durum çarşı esnaflarımızı olabildiğince etkilemiş durumda. Cumartesi pazar günleri kapalıyız. Çarşının yoğun olduğu günlerdir bunlar. Cuma günü de esnaf iş yapamıyor. Çünkü artık vatandaşlarımız gıda ürünlerine yönelik alışveriş yapıyorlar. Diğer bütün ihtiyaçlarını kısmış durumdalar” ifadelerini kullandı.

“BİZ KAPALIYIZ, BURNUMUZUN DİBİNDEKİ AVM’LER AÇIK”

Algüllü, “Bizler kapalıyken burnumuzun dibindeki AVM’ler haftasonu açık oluyor. Bu haksız rekabete yol açıyor. Şubeleşen AVM’ er her şeyi satmaya başladılar. Bunun da bir an önce sonlandırılmasını ümit ediyoruz. Tekrar altını çizerek şunu söylüyorum: Esnafımız çok fazla sıkıntı yaşıyor. Ocak sonu itibariyle kısıtlamaların parça parça da olsa kaldırılmasını talep ediyoruz. Biraz nefes almaya ihtiyacımız var” dedi.

“LOKANTALAR KADEMELİ OLARAK AÇILMALI”

Pandemi yasaklarının özellikle lokantaları, kafeteryaları, tantunicileri etkilediğini vurgulayan Algüllü, “Mevcut personellerinin yüzde 60-70’ini işten çıkarmak zorunda kaldılar. Paket sistemi ile yemek alışverişi vatandaşın pek benimsemediği yöntem haline geldi. İnsanlar daha çok karşılıklı oturarak yemek yemeyi tercih ediyorlar. Bu yüzden lokantaların iş hacmi yüzde 70 civarında düşmüş durumda. Bu da çarşıya insanların gelmesini etkiliyor. İnsanlar çarşıdaki lokantalara gelip orada yemeğini yemekten ve daha sonrasında çarşıda alışveriş yapmaktan mahrum kalıyorlar. Son olarak lokantalardaki kısıtlamaların kademeli olaraksıtlamaların yumuşatılması çağrısında bulundu.