Halktan bahçe kaçırma | Güney Gazetesi Mersin

Halktan bahçe kaçırma

Toprak Koruma Kurulu, hazine arazileri ve özel mülk üzerindeki narenciye bahçelerini ‘tarım dışı’ kullanıma açtı. Tarım Bakanlığı, “kurul kararında kamu yararı vardır” dedi. Çevre Bakanlığı, kurul kararı üzerine narenciye bahçelerinin olduğu alanı Çevre Düzeni Planı’na “Sanayi Alanı” olarak işaretledi. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi de kurul kararına dayanarak aynı yeri imar planına “Sanayi Alanı” olarak işaretledi. Tüm bu süreç, 4 esnafın yönettiği bir kooperatifin istediği şekilde yürüdü, 2 yılda tamamlandı. Bütün kurumlar, kararlarını alırken Toprak Koruma Kurulu’nun kararına gönderme yapıyor ama o kurul kararı, kurulun sivil üyelerinde yok. Üyelerden TEMA, “Böyle bir karar almadık” diyor. Tarım Müdürlüğü ise “Kararı kamuoyuna açıklamak zorunda değiliz, bakanlığa yazı yazıp isteyin” diyor.

Halktan bahçe kaçırma


ABİDİN YAĞMUR

 

Mezitli ilçesi Davultepe Mahallesi’ndeki 360 dönüm narenciye alanının sanayi sitesi alanı olarak imar planlarına işlenmesine ana dayanak olarak Mersin Toprak Koruma Kurulu’nun 23 Ekim 2019’de aldığı bir karar gösteriliyor. Toprak Koruma Kurulu’nun, söz konusu araziyi tarım alanı statüsünden çıkarmasının ardından süreç hızla ilerlemiş. Ancak süreçte imzası bulunan kurumların atıfta bulunduğu Toprak Koruma Kurulu kararından kurul üyesi Ziraat Mühendisleri Odası’nın da TEMA Vakfı’nın da haberi yok. Tarım Müdürlüğü ise söz konusu kurul kararını basınla ve kamuoyuyla paylaşmıyor.

Gazetemizin dünkü sayısında “Sanayi için çiftçiyi kovacaklar” manşetiyle kamuoyuna duyurulan gelişmelerin yankıları sürüyor.

İçerisinde özel mülkün de bulunduğu 360 dönümlük narenciye alanının tarım dışı kullanıma yani yapılaşmaya açılmasıyla ilgili süreç geriye doğru takip edildiğinde Mersin Toprak Koruma Kurulu’nun kararının süreci başlattığı görülüyor.

Tarım Müdürlüğü, DSİ gibi devlet kuruluşlarının yanı sıra TEMA ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın da temsil edildiği kurul, 23 Ekim 2019 tarihinde, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerindeki tarım dışı kullanım taleplerini 6 ayrı bölgeye ayırarak değerlendirdi ve toplamda 3.117,5712 hektarlık alan için karar aldı. Kurul, o toplantıda tarım dışı kullanım taleplerinden bazıları hakkında ret kararı verirken bazılarına onay verdi.

Kurulun bu kararının ardından konu Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne geldi. Meclis, kurul kararı hakkında Tarım Bakanlığı’nın “Kamu yararı vardır” görüşü belirtmesinin beklenmesine karar verdi. Tarım Bakanlığının o kararı çok gecikmedi. Çevre Bakanlığı da Davultepe’deki narenciye alanlarını, kurul kararına dayanarak Çevre Düzeni Planı’nda “sanayi alanı” olarak işaretledi. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi de aynı kurul kararını dikkate alarak Davultepe’deki bahçeleri 5 binlik imar planına “Sanayi Alanı” olarak işaretledi.

Plan değişikliğine askı süresi içinde yapılan 4 itiraz ise Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nce, “Toprak Koruma Kurulu kararı var” denilerek reddedildi.

 

TEMA: DAVULTEPE İLE İLGİLİ KONU KURULA GELMEDİ

 

Davultepe’deki narenciye alanlarının, sanayi sitesi alanına çevrilmesinin temelinde Toprak Koruma Kurulu kararı var ama o kurul kararını net olarak gören yok.

Kurulun sivil üyelerinden Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Necmi Birim, kendilerinden önceki oda yönetiminin o kurul toplantısına katıldığını, kurulda Davultepe ile ilgili nasıl bir karar alındığını bilmediklerini söyledi. Birim, “Elimizde bir karar örneği yok” dedi.

Kurulun bir diğer sivil üyesi ise TEMA Vakfı. Davultepe’deki narenciye bahçelerinin sanayi sitesi için kesilmesine öteden beri karşı olduklarını söyleyen TEMA Vakfı Temsilcisi Perihan Saydam Pazarbaşı, Toprak Koruma Kurulu’na Davultepe ile ilgili bir konunun gelmediğini söyledi. Pazarbaşı, “Davultepe üzerinde durduğumuz, çalıştığımız bir alandı. Birinci sınıf tarım arazisi korunsun diye girişimlerde bulunduk. Toprak Koruma Kurulu toplantılarına ilişkin kayıt ve raporlarımızı saklarız. O bölgeyle ilgili bir karar bizim arşivimizde yok” dedi.

Toprak Koruma Kurulu kararına ulaşmak için aradığımız Tarım ve Orman Müdürlüğü ise kurul kararlarının kamuoyuyla paylaşılmadığını, bakanlığa yazı yazılması gerektiğini, bakanlığın uygun görmesi durumunda kararın paylaşılacağını ifade etti.