Hadi gel köyümüze geri dönelim! | Güney Gazetesi Mersin

Hadi gel köyümüze geri dönelim!

Hadi gel köyümüze geri dönelim!


ABİDİN YAĞMUR

 

2014 yılında köy iken mahalleye dönüştürülen yerleşim birimlerinden bazıları kırsal mahalle statüsüne alınacak. Tamamı kırsal mahalle olamayan yerlerde ise kırsal yerleşim bölgesi tanımlanacak. Kırsal mahalle ya da kırsal yerleşim bölgesi olarak tanımlanan yerler köy tüzel kişiliğini yeniden alamayacak ama vatandaşlara emlak vergisinden muafiyet, imar ve yapı ruhsatlarından muafiyet, su indirimi gibi avantajlar sağlanacak. Ancak eski köylerden hangilerinin kırsal mahalle olacağına ilçe belediyeleri karar verecek.

Konuyu gündemine ilk alan belediyelerden biri Akdeniz Belediyesi oldu. Belediye idaresi, 14 mahallenin kırsal mahalle olmasını önerdi. Bazı meclis üyelerine göre ise bu sayının 40’a çıkması gerekiyor. Mahallelerin durumu önümüzdeki günlerde belli olacak.

Akdeniz Belediye Meclisi’nin şubat ayı olağan toplantısında, Büyükşehir Belediyeleri Yasası’nda yapılan değişiklik uyarınca kırsal mahalle statüsü verilmesi gereken mahallelerin durumu ele alındı.

Belediye idaresi Camili, Hebilli, Yanpar, Iğdır, Esenli, Puğkaracadağ, Parmakkurdu, Yeşilova, Demirhisar, Bağcılar, İhsaniye, Bağlarbaşı, Abdullah Şahutoğlu mahallerinin 2014 yılından önce köy olduğunu, bu yerleşim birimlerinin kırsal mahalle statüsüne alınmasını önerdi.

Ancak bazı belediye meclisi üyeleri, Akdeniz ilçesinde kırsal mahalleye dönüştürülmesi gereken yerleşim biriminin daha fazla olması gerektiğini ileri sürdü.

 

“KARADUVAR, KAZANLI KIRSAL MAHALLE SAYILIR MI?”

 

CHP’li meclis üyesi Muhittin Ertaş, kırsal mahalle olmanın avantajlarının ve dezavantajlarının halka anlatılmasını, hangi mahallelerin kırsal mahalleye dönüşeceği konusunda halkoylaması yapılmasını önerirken HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, kırsal mahallelere sağlanacak avantajların mahalle sakinlerine iyi anlatılması gerektiğini vurguladı.

CHP’li meclis üyesi Serhat Dövenci de Kazanlı, Karacailyas, Adanalıoğlu ve Karaduvar’ın da kırsal mahalle statüsüne alınması gerektiğini kaydetti.

Dövenci, “İdare bu mahalleleri seçmiş ama bence eksik seçmiş. Bununla ilgili bir komisyon kurulmalı. Meclis üyeleri, ziraat odaları, ziraat mühendisleri, mahalle muhtarları bu komisyonda olmalı. Yoksa yarın bir gün diğer mahallelerde ciddi tepkiler başlayacak. Eşitsiz bir ayrım olmasın” dedi.

HDP’li meclis üyesi Salih Akbaş da 2014’te uygulama konulan yasanın yanlışlığının hükümet tarafından görüldüğüne dikkat çekti.

Akbaş, “Sadece 11 köyün değil, Akdeniz’de 39 köyün bu statüye kavuşması gerekiyor. Bu yüzden bunu komisyonlarda tartışalım. Muhakkak kırsal kesime ulaşalım ve halkla birlikte bu kararı çıkaralım” dedi.

 

GÜLTAK: VERGİ GELİRİMİZ AZALIR

 

HDP’li meclis üyeleri Yıldırım Akpınar da, tarım alanlarının korunması ve tarımın iyileştirilmesi için Akdeniz ilçesinde en az 39 mahallenin kırsal mahalle statüsüne alınması gerektiğini söyledi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da “Karacailyas’ı, Karaduvar’ı, Kazanlı’yı kırsal mahalle olarak göremeyiz. Buraların daha önce belediyesi vardı. Kırsal mahalle statüsüne alınmanın avantajları var ama dezavantajları da var. Bunları da düşünmemiz lazım. Eğer biz kırsal mahalle sayısını 39’a çıkarırsak uygulanamaz olur. Büyükşehir’in su gelirini, Akdeniz’in emlak gelirini azaltırsanız diğer mahallelere hizmet gitmez. Hiçbir belediye bunun altından kalkamaz. Duygusal davranmayalım. Bu konu akılla, fikirle yürüyecek bir konu” ifadelerini kullandı.

Teklif ilgili komisyonlara gönderildi. Komisyonlar, hangi mahallelerin kırsal mahalle olması gerektiğini belirleyecek ve Büyükşehir Belediyesi’ne bildirecek.

 

ÖZYİĞİT: YERLEŞİK KÖY İLE VİLLALARI AYNI KEFEYE KOYAMAYIZ

 

Yenişehir Belediye Meclisi’nin şubat ayı toplantısında da kırsal mahalleler konusu gündeme geldi. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, “Yeni bir statü oluşturuluyor. Dolayısıyla bu konuda hassas bir çalışma yapılması gerekiyor. Mesele şu: Sınır belirlediğinde içinde mükellef var demek. Mükellef ne demek? Vergi vermek demek. Vergi ne demek? Para demek. Para demek bütçe demek. Bu nedenle konu Plan Bütçe Komisyonu’nu da ilgilendiriyor. Şu pencereden bakacağız: Diyelim yerleşik bir köy var. Öte yandan pandemiden dolayı villa tipi evlerin, müstakil evlerin bölgemizde çoğaldığını görüyoruz. İkisini bir kefeye koyamayız. Komisyon üyelerimiz bu konuda muhtarların da görüşünü alacak” ifadelerini kullandı.