Akdeniz Belediye Meclisinin gündeminde polipropilen tesisi vardı | Güney Gazetesi Mersin

Akdeniz Belediye Meclisinin gündeminde polipropilen tesisi vardı

Akdeniz Belediye Meclisinin gündeminde polipropilen tesisi vardı


ABİDİN YAĞMUR

 

Akdeniz Belediye Meclisi toplantısında, Emek Partili meclis üyesi Halil Kara’nın, Karaduvar’da yapılacak polipropilen tesisiyle ilgili önergesi de ele alındı. Kara önergesinde polipropilen tesisi ve çevreye vereceği zararlar hakkında ayrıntılı bilgi verdi ve Akdeniz Belediye Meclisi’nin net olarak bu tesise karşı tavır göstermesini önerdi.

Önerge üzerine söz alan CHP’li Serhat Dövenci, “Halil Bey’in önergesinde anlatılanları abartılı buldum. Bir sanayici, bir mühendis olarak söylüyorum: Çimento fabrikası bunun en az 10 katı tehlikelidir. Demir çelik fabrikası bunun en az 10 katı tehlikelidir. Bizim önce şuna karar vermemiz lazım. Biz tarım ülkesi mi olacağız, sanayi ülkesi mi olacağız. Tarım tabi ki önemli ama tek başına tarımla bir yere gelmek mümkün değil” dedi.

HDP’li meclis üyesi Ali Tanrıverdi, poliproplen tesisi kurulmasıyla Karaduvar’ın tarım, balıkçılık ve turizm potansiyelinden vazgeçilmesi gerekeceğini ileri sürerken bir diğer HDP’li üye Özgür Çağlar, Akdeniz Belediye Meclisi’nin bu tehlikeli projeye karşı sessiz kalmaması gerektiğini ifade etti.

 

“SERHAT BEY KAPİTALİST OLDUĞU İÇİN”

 

 Önergenin sahibi Halil Kara da söz alarak, Serhat Dövenci’nin eleştirilerine yanıt verdi. Kara, “Önergedeki bilgileri bilimsel raporlardan aldım. Abartı yoktur. Serhat Bey sınıfsal bakıyor olabilir. Neticede kendisi kapitalist” ifadelerini kullandı.

Bunun üzerine araya giren Başkan Gültak, “Yok o kadar demeyelim. Kapitalist demeyelim” diyerek ortamı yumuşatmaya çalıştı. Kara da bunun üzerine “Tamam o zaman kapitalist demeyelim. Sanayici diyelim. Serhat Bey kendi bulunduğu açıdan bakıyor. Önergede dile getirdiklerim bilimsel gerçekler” diye konuştu.

 

MECLİS ÜYESİ: BALIKÇILIĞA ETKİSİ OLMAZ

 

Halil Kara, polipropilen tesisinin yöredeki balıkçılığa zarar vereceğini savunurken AKP’li meclis üyesi Abbay Polat’tan da ilginç bir çıkış geldi. Polat, “Balıkçılığa zararı olmaz. Çünkü su ılık olduğu sürece balık olur. Bakın Soda Sanayi var. Orada balık daha fazla” ifadelerini kullandı.

 

GÜLTAK: GÖRÜŞÜMÜZ BELLİ

 

Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak ise polipropilen tesisi hakkında şunları söyledi:

“Bakanlık bize başvurduğunda, idaremizin ÇED raporu ile ilgili bir yetkisi vardı. İdare olarak da bu yetkimizi kullanıp ‘olumlu’ bir rapor vermedik. Bu noktada Büyükşehir Belediyesi ile paralel hareket ettik. Bu konudaki fikrimi çok kez söyledim, sivil toplum örgütleri ile görüştüm. Uzmanlar ve STK temsilcilerini Sayın Bakanımız ile de görüştürdüm. Bakanımız tarafından bilimsel ve detaylı bir rapor istendi. Biz de bu konuda onlara destek oluyoruz. Çünkü amacımız üzüm yemek olmalı, bağcıyı dövmek değil. Akdeniz Belediyesi idaresinin görüşü ve kararı da bellidir”.