Zeliha ÖZİPEK
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk yüz yüze eğitimin ne zaman başlayacağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Anaokulları ve köy okullarının 15 Şubat’ta, ilk ve ortaokulların 1 Mart’ta açılacağını söyleyen Selçuk, velilerin çocukları okula göndermekte karar sahibi olabileceklerini ve bu konuda öğrencilerin yok yazılmayacağını söyledi.
Alınan kararları gazetemize değerlendiren Eğitim Sen Mersin Şube Başkanı Mahmut Sümbül, “Yüz yüze eğitimin başlaması bizim açımızdan da çok önemli fakat yeterli önlem alınmadan alınacak kararlar daha büyük tehlikelerin oluşmasına neden olur” dedi.
Sümbül, “Biz okulların açılmasını önemsiyoruz. Ama hazırlık yapılarak, gerekli koşullar sağlanarak, aşıdan faydalanacak kişilerin iki doz aşılanması yapılarak sisteme dahil edilmesini istiyoruz. Bu şartlar bizim açımızdan olmazsa olmaz. Fakat şunu unutmamak gerekiyor. Köy okulları ve okul öncesi bağımsız anaokulları 15 şubatta yüz yüze başlayacak. Burada şunu sormak gerekiyor: Köy okulları ve anaokullarında öğretmenler aşı oldu mu? Çünkü çocukların bulaşıcılıkları çok yüksek. Öğretmenlerin sağlıkları düşünülmeden hareket edilmemeli” şeklinde konuştu.
“ÖĞRETMENLERİN SAĞLIKLARI TAM ANLAMIYLA ÖNEMSENMİYOR”
Öğretmenlerin aşılanmasının Şubat ayında başlayacağını fakat ikinci dozu almadan eğitimin başlaması halinde riskin çok büyük olduğunu dile getiren Sümbül, “Ziya Selçuk’un açıklamasında Şubat ayında öğretmenlerin aşılanmasının planlandığı söylendi. Şu anda 2 milyona yakın bir aşılama takvimi var ve bunun iyi yürütülmediğini biliyoruz. Bir de aşılamada bağışıklık sağlayabilmek için ikinci doz gerekiyor. Birinci doz aşılamada bağışıklık sağlanmıyor. Öğretmenlerin sağlıkları tam anlamıyla önemsenmiyor. Alınan risk öğretmenlerin hayatını ve ailelerini tehlikeye atıyor. Yeterli önlem alınmadan atılan adımlar riski daha da büyütür” dedi.
“SINIFLAR 15-20 DAKİKA DA BİR HAVALANDIRILSIN”
Yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte sınıfların 15-20 dakikada bir havalandırılması gerektiğini ifade eden Sümbül, “Mersin açısından şunu da ekleyelim: Okulların açıldığı sırada 15-20 dakika da bir sınıfların havalandırılması gerekiyor. Okullar genellikle Mersin’de bilindiği üzere klima ile açılıyor. Pandemi sürecinde klima açılamıyor. Şu anda klimalar açılmıyor bir problem yok ama Anamur’da, Gülnar’da, Mut’ da çocuklar soğuk hava şartlarında eğitimlerini alıyorlar. Bu çocuklar havalandırma yapılırken sınıflarda nasıl oturacaklar? Bunların tamamı değerlendirilerek mi açılıyor okullar? Hep eksik değerlendirmelerle adımlar atılıyor” dedi.
“BU ÜLKENİN GENÇLERİNİN YARINLARIYLA OYNANMASIN”
Sümbül, “Milli Eğitim Bakanlığı şunu yapıyor: Tek merkezden, tek ağızdan açıklama yapılıyor. Öğretmenlere, velilere, bilim insanlarına hiç danışılmıyor. Bu haliyle de eğitimin yazma tahtasına dönüştürüldüğünü biliyoruz. Kararlar sık sık değiştiriliyor. Yapılan düzenlemeler kamuoyunun tepkileri sonrasında istenilen düzeye getirilebildi. Eğitim böyle bir şey değil. Bu ülkenin gençlerinin yarınlarıyla oynanmasın. Eğitim-öğretim gerçekten çok önemli ve sağlıkta her şeyin başı. Bununla birlikte okullarda hijyen kuralları sağlanmadan, sınıflar yeteri kadar temizlenmeden, havalandırma koşulları sağlanmadan, yeteri kadar atama yapılmadan adımlar atılmamalı” ifadelerini kullandı.
“SORUMLULUĞU ÜZERLERİNE ALMAYIP VELİLERE ATIYORLAR”
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un çocukların okullara gönderilmesin kararı velilere bırakıldığı açıklamasını değerlendiren Sümbül, “Velilerin kararına bırakılarak çocukların okula gönderilmesi olayına biz her zaman karşı çıktık. Bu dönem de karşı çıkıyoruz. Yani siz ‘Bu işi velilere bırakıyoruz, devamsızlık olmayacak’ demekle sorumluluğu üzerinize almayıp sorumluluğu velilere atıyorsunuz. Lütfen önlem alın velileri bu konuda rahatlatın. Bunun yerine daha güçlü önlemler alıp inandırıcılıklarını daha da arttırmaları gerekiyor” şeklinde konuştu.