NİHAT ALTUNTAŞ
Koronavirüsün hayatımıza girmesiyle birlikte birçok alanda tedbirlerin uygulanması ağız ve diş sağlığı merkezlerini de derinden etkiledi. Devlet hastanelerinde çalışan diş hekimleri şu anda acil olmadıkça ve kanama gerçekleşmedikçe tedavileri erteliyorlar. Bununla birlikte tedavi edilmeyen hastalar özel diş hekimi muayene merkezlerinde tedavi olmaya çalışıyor. Pandemi sürecinde ağız ve diş sağlığında çalışan hekimlerin ve hastaların yaşadıkları zorlukları gazetemize değerlendiren Mersin Diş Hekimleri Odası Başkanı Süleyman Yaldız, “Bu süreçte yüksek risk altındayız ama diş hekimleri şu anda virüse karşı en tedbirli hekim gruplarından bir tanesi” dedi.
-Pandemi sürecinde ağız ve diş tedavilerine bir kısıtlama getirildi mi ?
SÜLEYMAN YALDIZ: Kısıtlama geçen sene bu zamanlarda başladı. İlk zamanlarda Mart ve Nisan aylarında diş hekimlerimizin çoğu muayenelerini kapattı. Ondan sonra sadece acil vakalara bakılıyordu. Örneğin kanamalı, çok ağrılı hastalara bakıyorduk. Ondan sonra normal tedavilere başladık fakat özel muayene merkezleri olarak mecbur kalmadıkça hastalarımızın tedavilerini erteletmeye çalışıyoruz. Vakalar iyice düştükçe kamuda ve özelde tedaviler sıkılaştırılarak hastalarımız mağdur edilmeyecek.
-Bu süreçte Diş Hekimleri ve hastalar ne tür önlemler alabilir? Pandemi sürecinde diş hekimlerine gitmek riskli mi?
SÜLEYMAN YALDIZ: Diş hekimleri şu anda virüse karşı en tedbirli hekim gruplarından bir tanesi. Kullanılan kıyafetler ve koruyucu ekipmanlar bu süreçte sıklıkla yenileniyor. Zaten pandemi süreci başlamadan önce de koruyucu ekipmanları tedaviler sırasında sıklıkla kullanıyorduk. Fakat bu süreçte tedbirlerimizi daha da sıkılaştırdık. Alınan önlemler ise şu şekilde sıralanabilir:
*Örneğin bazı doktor arkadaşlarımız tedaviden önce PCR testi alıp o şekilde işlemlerini gerçekleştiriyorlar.
*Diş hekimlerimiz ve yardımcı personellerimiz koruyucu ekipmanlarını daha önce de kullanıyorlardı ama bu süreçte tedbirlerimizi arttırdık. Ekipmanın önemi daha da arttı. (eldiven, maske, siperlik, koruyucu mavi önlük, tulum)
*Muayene merkezlerinin dezenfeksiyonlu solüsyonlarla temizlenmesi, klimaların mümkün olduğunca çalıştırılmaması ve çalışılan odaların sürekli havalandırılması yapılıyor.
*Kliniğimize gelen hastalarımızın telefonla randevu almadan ve maskesiz gelmemeleri gerekmektedir. Randevu saatlerine zamanında gelinmesi çok önemli. Çünkü arada dezenfeksiyon işlemleri yapılabilmesi için hastalar arası zaman aralığı olmalı
*Ayrıca hastalarımız HES kodu uygulamasını yanlarında bulundurmaları, soran elemanlarımıza bunu göstermeleri gerekiyor. Kliniğe geldiklerinde galoş giyip ellerini yıkamaları gerekiyor (Ateş ölçümü de yapılabilir)
*Acil olmayan tedavilerin ileri tarihe ertelenmesi, hastalık geçirmiş veya temaslı olan hastalarımızın semptomları düzelinceye kadar gelmemeleri, en az 21 gün sonraya randevu verilmesi bizim için önemli
-Son zamanlar sosyal medyaya diş tedavilerindeki fiyat artışı çok fazla konuşuluyor. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?
SÜLEYMAN YALDIZ: Kamudaki müdahaleler azalınca hastaların çoğu özel muayenelere gitti. Özel muayenelerde hasta sayısı gittikçe artıyor. Giderlerimiz çok arttı. Yeni yıl ile birlikte bizim TDB’ nin belirlediği fiyat listesi vardır. Biz de ona uymaya çalışıyoruz. Fiyatlarımız yüzde 20 civarı arttı.
-Diş hekimlerinin pandemi sürecinde Sağlık Bakanlığı’ndan talepleri nelerdir?
SÜLEYMAN YALDIZ: Bir an evvel ikinci aşıların yapılması. Hastaların da aşı olması. Aşı takviminin hızlandırılması gerekiyor. Bazı kullandığımız malzemelerin fiyatları çok arttı. Örneğin eldivenlerin fiyatı çok arttı. Mesela geçen sene bu zamanlar 16 TL ye aldığım eldivenler şu anda 50 TL. Maskelerimizin fiyatı nerdeyse üç katına çıktı. Diğer malzemelerimizin fiyatları gittikçe artıyor. Diş hekimlerinin artan masraflarına bakacak olursak eğer tedavilerdeki fiyat artışı az bile kalıyor.
-Özel sektörde ve kamuda çalışan diş hekimlerinde şu anda ne gibi farklılıklar var? Pandemi sürecinde ne tür zorluklarla karşılaşıyorlar?
SÜLEYMAN YALDIZ: Diş hekimleri olarak pandemi sürecinde yüksek risk altında çalışıyoruz. Ailelerimiz de aynı zamanda risk altında kalıyor. Bu riskleri en düşük seviyeye indirmek için alınması gereken bütün önlemleri alıyoruz. Bu süreçte bizler de birçok konuda mağdur olduk. Örneğin kamudaki diş hekimi arkadaşlarımız genelde filyasyonda (Covid-19 hastalarının takibinde) kullanılıyorlar. Onlar virüsle daha çok muhattab oldular. Bununla birlikte devlet hastanelerinde bakılan hasta sayısı düştüğü için alınan primlerde düşüş yaşandı. Bu süreçte iki diş hekimi arkadaşımızı kaybettik. Bu süreci atlatmak istiyorsak herkes elinden gelen bütün tedbirleri alarak hayatlarına devam etmeliler.